”Osmorka” ostaje u FBiH

Aktualna događanja u političkom prostoru na državnoj razini vlasti, nakon što su dvije stranke iz bloka “osmorke” odlučile ne sudjelovati u daljnjim procesima uspostave nove državne većine, neće se preliti na federalnu razinu vlasti kada je riječ o bošnjačkom korpusu.

Drugim riječima, tako je koalicija “osmorke” i dalje u punom sazivu, a to je potvrdio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić koji je u programu TV-a Sarajevo naglasio kako događaj nije uzburkao stabilnost “osmorke” ni njezinu opstojnost na federalnoj razini.

Ovakav stav osobito je bitan iz kuta održavanja stabilnosti potpisane većine koju u Federaciji, podsjećamo, čine HDZ BiH i stranke “osmorke”, a koji su preuzeli jasno zacrtane obveze prilikom ustroja nove federalne vlasti, počevši od političkih prioriteta poput promjene izbornog zakonodavstva pa do niza ekonomskih mjera pomoću kojih se Federacija želi izboriti s izazovima u gospodarskom smislu.

Idući na potezu kada je riječ o ustroju nove vlasti u ovom entitetu je Dom naroda koji treba izabrati rukovodstvo Federacije, odnosno predsjednika i potpredsjednike, a nakon toga krenuti u proces izbora nove Vlade, piše Večernji list.

A hoće li se u tom procesu pojaviti neke snage koje bi eventualno blokirale funkcionalnost procesa, a samim tim i ustroj buduće vlasti koja u vremenu velikih geopolitičkih izazova mora biti stabilna uz dobro posložene međunacionalne odnose, ostaje za vidjeti. No, politički dužnosnici, kako domaći tako i međunarodni, ne očekuju kako će se uspostavi funkcionalne vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine ispriječiti eventualna blokada.

Za BHRT su tako iz OHR-a naglasili kako je zadatak političkih aktera ići naprijed s formiranjem zakonodavnih i izvršnih vlasti na svim razinama u skladu sa zakonom te dogovoriti sveobuhvatnu koalicijsku platformu. Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović za Večernji list je nedavno, a na upit može li SDA blokirati uspostavu izvršnih vlasti u Federaciji BiH, kazao kako ne bi želio nagađati što će SDA raditi.

Činjenica je da Središnje izborno povjerenstvo koristi sve instrumente, jer je u pitanju institucija SDA koja je uspostavljena mimo zakona i propisa, kako bi maksimalno prolongiralo rokove oko uspostave vlasti. Mi smo tek pred samu Novu godinu dobili stav SIP-a da su se stekli uvjeti kako bi se sazvale prve konstituirajuće sjednice Doma naroda u Federaciji. Za to su bila potrebna puna tri puna mjeseca. To govori o počecima mogućih igara, kazao je Čović. Poručio je pritom i kako, ako SDA i želi blokirati, to će trajati jako kratko.

Značaj sporazuma HDZ-a BiH i “osmorke” dodatno dolazi do izražaja i kroz činjenicu da je isti potpisan upravo u vremenu narušenih hrvatsko-bošnjačkih odnosa, a što je prouzročeno upravo dugogodišnjim preglasavanjem Hrvata i nametanjem predstavnika u vlasti. Sada, nakon dogovora, a prvi put nakon dugo vremena, postoji jasan optimizam i nada u popravljanje, odnosno uravnoteženje odnosa dvaju naroda u FBiH.

Tako je sporazumom, između ostaloga, preuzeta obveza da će se provesti ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH prema odluci Ustavnog suda BiH i presudama Europskog suda za ljudska prava. Iste bi trebale donijeti toliko željnu harmonizaciju međunacionalnih odnosa, a što je preduvjet realizacije svih drugih procesa u društveno-političkom životu.

Važan su dio sporazuma, naravno, i euroatlantske integracije, a među prioritetima poduzimanje napora te ubrzanje procesa integracije u punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Ovo je osobito bitno s obzirom na činjenicu da veliki dio obveza na europskom putu poduzimaju upravo entiteti, a stabilna vlast u obama (FBiH i RS-u) preduvjet je i učinkovitije koordinacije kada je riječ o povlačenju važnih sredstava iz europskih izvora financiranja.

Više od svega dobivanje nove vlasti u Federaciji BiH, koja će imati programsku osnovu, a u temelju namjeru smirivanja političke situacije, jedini je ispravan smjer političkog djelovanja i kada je riječ o odgovoru na brojne ekonomske izazove koji tek slijede u 2023. godini, javio je Večernjak.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.