Osnovci iz Širokog Brijega i srednjoškolci iz Gruda pobjednici županijskog natjecanja iz pružanja prve pomoći

Danas je 16. svibnja 2019. u Posušju na poligonima raspoređenima na Trgu hrvatskih branitelja i gradskom parku održano jubilarno X. županijsko natjecanje škola s područja Zapadnohercegovačke Županije u kojem su sudjelovali učenici  osnovnih i srednjih škola, pobjednici na općinskim, odnosno gradskom natjecanju iz pružanja prve pomoći. Za plasman na federalno natjecanje borile su se: Srednja strukovna škola Posušje, Gimnazija fra Dominika Mandića Široki Brijeg, Srednja škola A.B. Šimića Grude, Druga OŠ Široki Brijeg, OŠ Marka Marulića Ljubuški, OŠ A.B. Bušića Rakitno i OŠ Ruđera Boškovića Grude.

80 sudionika natjecalo se na četiri zahtjevna poligona  pokazujući stečena znanja iz prve pomoći, simulirajući svakodnevne situacije u kojima se možemo naći, od prometnih nesreća, požara, potresa, … A kako bi se ovo natjecanje održalo u skladu s Propozicijama koje je propisalo Društvo Crvenog križa BiH, budnim okom sve je pratilo Ocjenjivačko povjerenstvo sastavljeno od 17 sudaca, na čelu s glavnom sutkinjom natjecanja dr. Vinkom Đevenica. Upravo je dr. Đevenica, nakon provedenog natjecanja i nakon što je Žalbeno povjerenstvo odradilo svoj dio posla, priopćila rezultate. Ocijenivši kako su sve ekipe postigle zavidno znanje u pružanju prve pomoći pročitala je plasman škola od 4. do prvog mjesta u konkurenciji osnovaca. Prvo mjesto pripalo je Drugoj osnovnoj školi Široki Brijeg, a kapetanici ekipe Antoniji Mandić pehar je uručio predsjednik CK ŽZH Viktor Grbavac. Pročitavši poredak ekipa u konkurenciji srednjih škola proglašena  je i pobjednička ekipa. Prvo mjesto u konkurenciji srednjih škola osvojila je SŠ Antuna Branka Šimića Grude. Kapetanu ekipe Ivanu Prliću pehar pobjednika uručio je predsjednik OV općine Posušje Ivan Lončar. Ove dvije ekipe branit će boje naše Županije na 22. Federalnom natjecanju iz pružanja prve pomoći koje će se održati 8. lipnja u Sarajevu.

Organizatori su se potrudili da ovo jubilarno natjecanje učenika u pružanju prve pomoći protekne doista uz zanimljiv i sadržajan program koji je započeo svečanim defileom na Trgu hrvatskih branitelja, te postrojavanjem sudionika nešto prije 12 sati. Natjecanje je otvorio predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar. On je u svoje ime te u ime načelnika općine Branka Bage uputio pozdrave nazočnima i zahvalio svima koji su doprinijeli da se ovo jubilarno natjecanje održi u Posušju. Izrazio je nadu da će Crveni križ ŽZH, Crveni križ općine Posušje, hitna medicinska pomoć, gorska služba spašavanja, vatrogasci, policija te sve institucije i organizacije kojima je svrha osnivanja zaštita i unaprjeđenje zdravlja te socijalne zaštite, nastaviti ovako dobru suradnju i u idućem vremenu, a sve na korist unaprjeđenja humanih ciljeva i spašavanja ljudskih života.

Ravnatelj Uprave CZ ŽZH i načelnik Županijskog stožera CZ dr. Drago Martinović, uz pozdrave nazočnima, izrazio je zadovoljstvo što se u posljednjih desetak dana dva puta u Posušju organiziraju slični događaji, podsjećajući na zajedničku akciju od 7. svibnja kada je izvedena pokazna vježba gašenja požara na benzinskoj crpki. Treba reći i kako je dr. Martinović u prvom dijelu programa bio moderator i voditelj pokaznih vježbi u kojoj su sudjelovali pripadnici  civilne zaštite, HGSS-a stanice Posušje, vatrogasaci; pripadnici PVP Posušje i Ljubuški te  hitne medicinske pomoći iz Posušja i Ljubuškog.  Realistično se simulirao požar i prometna nesreća te reakcija hitnih službi koje su spašavale unesrećene. Akcija je ispraćena gromoglasnim pljeskom gledatelja. Tako su se i danas začule sirene u Posušju, ali na sreću ne kao znak stvarne interventne situacije, već kao dio još jedne uspješno izvedene vježbe.

Natjecanje je održano u organizaciji Crvenog križa ŽZH uz pomoć Vlade ŽZH, Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH i Općine Posušje.

radioposusje.ba

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.