Osobe koje su preboljele koronavirus sada primaju jednu dozu cjepiva

Prema novim smjernicama, osobe koje su preboljele koronavirus sada primaju jednu dozu cjepiva, potvrdio je zamjenik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, koji se osvrnuo i na rizike od ljetnog perioda i dolaska dijaspore u Bosnu i Hercegovinu.

Trenutna epidemiološka situacija na prostoru Federacije BiH je izuzetno povoljna, a period zatišja nadležni koriste za pripremu zdravstvenog sustava za rujan i moguću pojavu novog vala koronavirusa.

“Aktualni period ne treba koristiti za opuštanje, već za poštivanje svih mjera koje su na snazi. S druge strane, mi se u cijeloj Federaciji BiH nećemo opuštati. Trenutno razgovaramo i pripremamo se za mogući novi val, a također kapacitete držimo aktivne, s tim da se vraćamo i aktivnostima koje smo za vrijeme COVID-a zanemarili”, istaknuo je Čerkez.

Ljeto sa sobom nosi i povećan dolazak dijaspore u našu zemlju, što Čerkez smatra rizičnim.

“Import virusa je uvijek moguć, a mi svakom čovjeku koji dolazi u BiH samo možemo preporučiti da se prije ulaska u zemlju testira, odnosno da bude savjestan, uradivši antigenski test. Ipak, on dolazi kod svoje rodbine i ako je zaražen prvo će najbliže inficirati. Nakon skoro godinu i po dana borbe s koronavirusom mislim da svi znamo koliko moramo biti odgovorni”, apelirao je Čerkez.

Kada je riječ o imunizaciji, Čerkez je naveo da se ona odvija na zadovoljavajući način, shodno akcionom planu Federacije BiH koji se ne razlikuje od europskih zemalja.

Poručio je da su cjepiva sigurne, istaknuvši da su od početka imunizacije do danas u BiH zabilježena četiri teža reakcijska slučaja nakon cijepljenja, međutim sva klinička stanja su uspješno riješena.

“Kada govorimo o imunizaciji moramo naglasiti da su se neke stvari u međuvremenu promijenile. Prema akcinom planu najnovija informacija je da osobe koje su preboljele koronavirus primit će samo jednu dozu cjepiva, bez obzira na vremenski period od preležane infekcije jer imaju ranije stečeni imunitet. Također, Ministarstvo civilnih poslova BiH daje napore u tome da COVID putovnice budu pripremljeni za našu zemlju i bit će isti kao i oni u europskim zemljama. Nadam se da će to veoma brzo biti jer je veoma važno zbog putovanja našeg stanovništva”, pojasnio je Čerkez.

Inače, Čerkez je o svemu navedenom govorio nakon sastanka koji je održao u Tuzli s gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i županijskim ministrom zdravstva Božom Jurićem.

Tom prilikom je istaknuto da je najmnogoljudnija županija u Federaciji BiH pokazala izuzetno visok nivo organiziranosti u borbi s koronavirusom. Tamošnja trenutna incidenca iznosi 24 na 100.000 stanovnika, što pokazuje stabilizaciju pandemije od njenog samog početka.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.