Ovo je poruka Memorijalnog centra Srebrenica povodom godišnjice masakra u Grabovici

Povodom obilježavanja zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom mjesta Grabovica, koji je počinjen 9. rujna1993. godine, danas se oglasio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

Upućujemo izraze saučešća i suosjećanja

– Prema pravosnažnim presudama, izvan razumne sumnje je dokazano da je u zločinu u Grabovici ubijeno najmanje 13 civila hrvatske nacionalnosti, a među njima i jedno dijete starosti 4 godine. Dosadašnjim presudama za ovaj zločin je utvrđena odgovornost 5 osoba, što je mali, ali važan korak u našoj zajedničkoj borbi za pravdu.

Pozivamo sve eventualne svjedoke i sve osobe koja imaju podatke o nestalim osobama iz ovog masakra da izađu sa podacima i informacijama o lokacijama i sudbini onih za kojima se još uvijek traga.

Upućujemo izraze saučešća i suosjećanja sa obiteljima žrtava Grabovice, a posebno hrabrim dječacima Goranu i Zoranu Zadri, koji su masakr preživjeli i svojim pričama učinili da zločin ne bude zaboravljen, a počinitelji budu privedeni licu pravde.

Također, ne smije se zaboraviti ni vrijedan i hrabar rad ratnog novinara Šefke Hodžića iz sarajevskog Oslobođenja koji je, među prvima, radio na istrazi priče o Grabovici – pojašnjavaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra pozivaju da se u Bosni i Hercegovini pristupi reformi obrazovnog sustava te osigura da generacije koje dolaze ne slave zločince i ne negiraju činjenice o agresiji i genocidu od 1992. do 1995. godine.

Također, pozivaju Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine da aktivno pristupi utvrđivanju odgovornosti za sve one koji veličaju ratne zločine i negiraju presude, kako Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, tako i sudova u Bosni i Hercegovini.

– Uloga i misija Memorijalnog centra Srebrenica je čuvati sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima iz srpnja 1995. godine. Istovremeno, naša uloga je biti spona u dijalogu o suočavanju sa prošlošću, zaštiti vladavine prava i izgradnji međuetničkog dijaloga koji će osigurati da se nikada i nikome ne ponovi ono što se dogodilo našim najmilijim – zaključuju iz Memorijalnog centra.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.