Ovo su knjige koje za lektiru preporučuju nastavnici. Na popisu i Harry Potter

MINISTARSTVO znanosti i obrazovanja predstavilo je u četvrtak u Zagrebu rezultate ankete na temelju kojih je preporučilo izbornu lektiru za osnovne i srednje škole za koje će izdvojiti više od 40 milijuna kuna, te je potpisalo ugovore o suradnji s dvije akademske ustanove.

“Željeli smo olakšati, ali ne i ograničiti nastavnicima izbor lektire, ali i ispitati koje naslove treba nabavljati u sljedeće dvije godine”, kazala je ministrica Blaženka Divjak na konferenciji za tisak i predočila papir prema kojem je za obnovu fonda knjižnica u dvije godine na raspolaganju 42,7 milijuna kuna.

Ona je potpisala ugovore o suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje kojem je cilj, kazala je, veće uključivanje akademske zajednice u reformske procese.

Filozofski fakultet i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje sudjelovat će u osmišljavanju kurikuluma i programa, osposobljavanju učitelja i nastavnika, prosudbi udžbenika, evaluaciji primjene kurikuluma i slično.

U anketi koja je trajala dva tjedna tijekom veljače i ožujka, sudjelovala su 8344 učitelja razredne nastave, nastavnika i knjižničara, odnosno između 55 i 90 posto njihovog ukupnog broja.

Oni su izabrali više od 700 djela. Deset i više osoba izabralo je za prve i druge razrede osnovnih škola 127 djela, od trećeg do petog razreda 186 djela, od šestog do osmog razreda 177 djela te za sva četiri razreda srednjih škola 240 djela.

Na popisu i Harry Potter

Prva su mjesta zauzela djela Pale sam na svijetu, Dnevnik Pauline P., Mali princ i Lovac u žitu, dok se na 15. mjestu u najnižim razredima našla nekad izbacivana Ježeva kućica, a na 7. mjestu viših razreda osnovne škole Dnevnik Anne Frank.

Izbor za srednje škole, pored Lovca u žitu, predvodi popis djela: Nora – Lutkina kuća, Životinjska farma, Kabanica, Judita, Dekameron, Koraljna vrata, Otac Goriot, Gonič zmajeva, Don Quijote, Hotel zagorje itd.

Na 15. mjestu je Predstava Hamleta iz sela Mrduša Donja, na 21. Sarajevski Marlboro, a na 22. Črna mati zemla.  

Oko 200 učitelja preporučuje čitanje Harryja Pottera u svim razredima, dok je knjigu Dnevnik Anne Frank u anketi izabrao 801 nastavnik za 6., 7. i 8. razrede. 

Srednja skupina osnovnih škola djelo Priče iz davnine stavila je na 26. mjesto, a Regoča na 27., dok su u gornjim razredima na drugom mjestu Smogovci, na 10. Breza, na 11. Duga, na 18. Alkar, a na 19. Moj tata spava s anđelima (Mali ratni dnevnik).

Nastavnici će sami odlučivati

“Ovo su preporuke nastavnika nastavnicima i način da se olakša izbor onima koji imaju nedoumice te to ne mijenja kurikulum niti kanonski dio koji je određene kurikulumom”, kazala je ministrica Blaženka Divjak i dodala da je cilj da nastavnici samostalno odlučuju o naslovima.

Kurikulum hrvatskog jezika i književnosti odredio je po dva kanonska djela u svakom razredu osnovne škole te po tri, odnosno četiri djela hrvatske književnosti i po dva, odnosno tri djela svjetske književnosti za srednje škole.

Pored njih, nastavnici će moći odabrati pet do osam djela godišnje, a popis koji je Ministarstvo predstavilo u četvrtak kao rezultat ankete nije obavezan, rečeno je.

Dekanica Filozofskoga fakulteta Vesna Vlahović-Štetić izrazila je zadovoljstvo što će stručnjaci njezinog fakulteta moći pomoći u razvoju obrazovanja u Hrvatskoj te što će doći do znanstvene i stručne primjene znanja vrhunskih stručnjaka u obrazovanju.

Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić dodao je da je važno da reforma ima institucionalnu potporu te je izrazio zadovoljstvo što je hrvatski jezik prvi predmet kojem se tako pristupa.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.