Pad troškova- pad cijena, pravilo koje očito ne vrijedi u Bosni i Hercegovini

Nakon određenog pada cijena krajem prošle godine, u Novu smo ušli s novim, višim cijenama. Kako pomoći državi i građanima bilo je aktualno u predizborno vrijeme, ali sada o tome nitko ne govori. Dosadašnja rješenja, kažu stručnjaci, možda više nisu ni dobra rješenja.

Cijene na policama u Bosni i Hercegovini. Tržišta se u posljednje vrijeme često mijenjaju. One niže, za više. Tako je bilo i nakon Nove godine. Građani su, kažu, primijetili naglo povećanje cijena pojedinih životnih namirnica.

Kruh i mlijeko već su u prosincu bili za marku skuplji u odnosu na početak prošle godine. Kao i deset komada jaja, koja su u siječnju koštala 3, a u prosincu 4 marke. Kilogram maslaca skuplji je za više od 6 maraka. I nisu samo osnovne namirnice poskupjele. Čak i meso, voće i povrće.

“Imali smo osjetan pad cijena energenata, prije svega goriva, imali smo pad cijena transportnih troškova, kao jednog od ključnih čimbenika, sada imamo i niže cijene plina, što znači da je puno prostor za smanjenje cijena. Netko se može pravdati da neću danas sniziti cijenu jer ću je sutra opet dići, zbog poskupljenja, ali to jednostavno ne stoji, nitko nema pravo na ekstraprofit korištenjem ove prilike”, rekao je ekonomist Igor Gavran.

I dok trgovci koriste priliku za ekstraprofit, s druge strane, građanima ni prosječne plaće, posebice mirovine, nisu dovoljne za sve potrebe.

Prosječna prosinačka plaća u Banjoj Luci iznosila je 1.217 KM. Četveročlana obitelj u tom bh. gradu, prema svjetskim bazama podataka o troškovima života, potrebno je 3.319 maraka bez stanarine, 885 maraka više od dvije prosječne plaće zajedno.

I gorivo će biti skuplje?

A najskuplje gorivo u regiji, ono u BiH, uskoro će biti još skuplje. Zbog, između ostalog, berzanskih kretanja, kažu trgovci naftom, gdje je gorivo u samo dva dana poskupjelo za 10 feninga. Dakle, oni koji su u to vrijeme kupili gorivo morat će korigirati cijene.

“Otprilike, te korekcije su od 5 do 10 feninga. Pa PDV i trošarine. Srbija smanjila trošarine, Hrvatska dva puta smanjila trošarine, ima još prostora, Crna Gora spustila trošarine na 50 posto. Znate da su u predizbornoj kampanji svi obećavali, ali ako smo usvojili neke proračune na ovoj razini, ne vidim da se oni mogu ispuniti”, rekao je Milenko Bošković, Udruženje prometnika naftnih derivata FBiH.

No, ni ukidanje PDV-a i trošarina neće imati učinka, kažu ekonomisti, ako to ne učine oni koji su dužni korigirati cijene.

“Iako bi, primjerice, suspenzija trošarina sigurno dovela do niže cijene goriva, ako kao reakciju ne bismo imali smanjenje cijena hrane i ostalih proizvoda, onda se postavlja pitanje ima li ta mjera smisla? jer njegov smisao nije bio u nižoj cijeni goriva nego u posljedičnim učincima na cijene hrane i svega ostalog. Mislim da ni dosadašnje inspekcije nisu dovoljne, treba doći do zatvaranja objekata”, rekao je Gavran.

Pad troškova – pad cijena je pravilo koje očito ne vrijedi u Bosni i Hercegovini. Jedina dobra vijest za građane je da hrane ne bi trebalo manjkati. Ali što vrijedi na policama, ako se za to nema novaca u džepu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.