Pčelari sa područja Parka prirode Blidinje dobili ograde za zaštitu od medvjeda

Trojici pčelara sa područja općine Tomislavgrad, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju području Parka prirode Blidinje, dodijeljene su u četvrtak električne ograde za zaštitu pčelinjaka od napada medvjeda.

Uz električni štitnik (PREMIUM klasa, ECO tehnologija, posjeduje certifikat za sigurnost ljudi, životinja i okoliša), dobitnici donacije primili su i prateći materijal za puštanje električne ograde u pogon – žicu, izolatore, konektore, zatezače, uzemljenje itd.

Pored trojice pčelara sa područja Tomislavgrad istu opremu dobit će sljedećeg tjedna i dvojica pčelara sa područja općine Foča, koji svojim pčelarskim aktivnostima gravitiraju Nacionalnom parku Sutjeska.

-Često na mjestima gdje se imanja ljudi preklapaju s područjima rasprostranjenosti velikih zvijeri dolazi do oštećenja imovine. To je slučaj i sa košnicama u Bosni i Hercegovini. Tim povodom, Ornitološko društvo ‘Naše ptice’ doniralo je pet profesionalnih električnih ograda za zaštitu košnica od smeđeg medvjeda. Zaštita velikih zvijeri, zbog brojnih socio-ekonomskih izazova, proces je koji se ne može
oslanjati samo na prirodne znanosti. Očuvanje populacije smeđeg medvjeda uvelike ovisi o ljudskoj toleranciji ove vrste. Uzajamnom podrškom nastojimo postići zajednički cilj koji se temelji na uvjerenju da je moguće unaprijediti suživot čovjeka i medvjeda, rekla je Josipa Šimić, koordinator projekta iz Ornitološkog društva ‘Naše ptice’.

Oprema je pčelarima blidinjske regije dodijeljena u hotelu ‘Hajdučke vrleti’ u Parku prirode Blidinje, gdje je održana dvodnevna konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati projekta ‘Bear in Mind: Bringing environmental actions for the biodiversity
protection across the borders’ u četiri zaštićena područja – Nacionalni park ‘Sutjeska’ i Park prirode Blidinje iz BiH, te Nacionalni park Durmitor i Park prirode “Piva” iz Crne gore.

Inače, projekt ‘Bear in mind’ je financiran od strane EU u okviru IPA II programa prekogranične suradnje BiH i Crna Gora 2014-2020. Centralna tema projekta je zaštita biološke raznolikosti u prekograničnom zaštićenom području, a glavni ciljevi projekta su jačanje kapaciteta institucija i organizacija koje se bave zaštitom biološke aktivnosti, izrada i pilot provedba četiri plana upravljanja životinjskim vrstama koji će biti nadograđeni s protokolima praćenja za 10 životinjskih vrsta.

Svi dokumenti izrađeni su u skladu s direktivama EU. Posljednji cilj projekta bio je podizanje svijesti stanovništva na lokalnoj i nacionalnoj razini o prednostima primjene viših standarda u zaštiti okoliša. Zaštita pčelinjaka od napada medvjeda pomoću električnih ograda pokazala se kao dobra praksa u drugim zemljama EU i kao takva postala je jedna od aktivnosti na ovome projektu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.