Pješaci i vozači moraju znati ovih 7 pravila

 

1. Prolazeći kroz lokvu vozač smoči pješaka. Prijeti li mu kazna?
Ne, Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne regulira ovu tematiku. Ako se navedeni događaj stvarno i dogodi, spada u domenu privatne tužbe zbog nanesene eventualne štete ili u prekršaj koji čini vlasnik ceste zbog neodržavanja ceste ukoliko se radi o zadržavanju vode na kolniku u rupama, kolotrazima koje su napravila vozila i sl. U tom slučaju vlasnik ceste ili pravna i odgovorna osoba nadležna za održavanje ceste odgovara po čl. 6. ZSPC-a, za što su predviđene novčane kazne u iznosu od 5000 do 15.000 kuna za pravnu osobu, odnosno 1500 do 5000 za odgovornu osobu u pravnoj osobi.

2. Pješak prelazi na crveno. Zbog toga automobil mora zakočiti pa na njega straga naleti drugi automobil. Što prijeti pješaku?
Prema Prekršajnom zakonu (Kaznenom zakonu samo ako je netko od sudionika zadobio teške ozlijede ili je nastupila smrt) pješak je sudionik nesreće. U tom slučaju mora razmijeniti osobne podatke s vozačima automobila. Otrči li pješak jednostavno dalje, može biti kažnjen zbog nedopuštena udaljavanja s mjesta nesreće.

3. Smiju li pješaci prelaziti na crveno ako ne dolazi nijedan automobil?
Ne! Za prelazak ulice dok je na semaforu upaljeno crveno svjetlo pješaci plaćaju kaznu od 300 kuna. U slučaju nesreće s materijalnom štetom plaćaju novčanu kaznu od 300 kuna uvećanu za iznos do 1000 kuna, a ako u prometnoj nesreći ima ozlijeđenih osoba, novčana kazna uvećava se za iznos do 2000 kuna.

4. Vozač automobila ne zaustavlja se ispred zebre. Kakva mu kazna prijeti?
Kad se vozač približava obilježenom pješačkom prijelazu, dužan je kretati se sigurnosnom brzinom tako da ne ugrožava pješake, odnosno tako da može zaustaviti vozilo da bi propustio pješake koji su već stupili na pješački prijelaz. Ako su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe ili osobe s invaliditetom, vozač je dužan zaustaviti vozilo i propustiti ih. Za navedeni prekršaj vozač odgovara novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

Dnevnik.hr

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.