Plenković: Odluka o zabrani uvoza ruske nafte u Srbiju nije odgođena, nije se Vučić izborio za nju

Premijer RH Andrej Plenković danas se nalazi u Pragu gdje sudjeluje na prvom sastanku Europske političke zajednice i neformalnom sastanku Europskog vijeća. Prije sastanka, komentirao je zabranu izvoza ruske nafte Srbiji.

– Jučer sam odmah reagirao na to što su rekli srbijanski predsjednik, premijerka i ministar. Stavimo stvari na stol kakve jesu. EU je zajedno donijela, a ne Hrvatska, paket sankcija protiv Rusije. Srbija ni na koji način nije dokazala da ima bilo kakvu vrstu energetske ugroze i da uvoz ruske nafte prdstavlja zadnju slamku spasa – kazao je premijer na početku.

– Drugo, ova odluka nije odgođena, nego stupa na snagu u prosincu. Vučić se nije izborio za neku odgodu. Takva kakva je na vrijeme. Poatna je u tome da Srbija može uvesti koju god želi naftu, osim ruske jer je EU odlučila primijeniti sankcijski režim. Ako Srbija može uvesti bilo koju drugu naftu, ne vidim u čemu je problem. Koju je to sankciju Srbija nametnula na Rusiju? A sankcije su tu jer je Rusija napala Ukrajinu, prijeti nuklearnim oružjem. Ispada da je Hrvatska sama nešto napravila da napakosti Srbiji – kazao je.

– Što su oni to učinili da budu konzistentni? O čemu mi govorimo, ovdje ispada kao da je Hrvatska nešto smislila jer nema što raditi. Ove izjave su smiješne, uvredljive, netočne i bezobrazne teze. Jasno je da Srbija shvati poruku – ako hoće u EU, to podrazumijeva neka načela i neke pakete sankcije – dodao je.

– Da znamo da Pančevska rafinerija ne može prerađivati nijednu drugu naftu osim ruske, onda bismo im možda i dali – smatra Plenković.  Ina je jučer bila tema na sastanku s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići. Jasna poruka je poslana novom predsjedniku Uprave i on je to prihvatio. Takav model upravljanja može dovesti do ovakvih situacija, a reputacijska šteta ide isključivo na teret hrvatske Vlade – kazao je pa se osvrnuo na jučerašnje izlaganje Dragana Kovačevića.

– Moramo jasno sagledati tu priču, tko to radi, zašto to radi, to je zlouporaba Antikorupcijskog vijeća – komentirao je. 

Komentirao je i Bidenovo upozorenje kako prijetnje Putina o korištenju nuklearnog oružja nisu isprazne.

– Sve treba analizirati, nadaju se svi da do toga neće doći i da takve vrste prijetnji nisu istinite – zaključio je. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.