Plenković U New Yorku posebno pozdravio Hrvate u BiH i napomenuo da su izbori za dva tjedna

 Ostvarili smo sve ciljeve u 30 godina, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković na prijemu s hrvatskom zajednicom u New Yorku te zahvalio tamošnjim, ali i svim Hrvatima u svijetu koji su u tome pomogli i financijski i kao promotori svoje domovine.

Plenković je posebno pozdravio Hrvate iz Bosne i Hercegovine pri čemu nije propustio spomenuti i parlamentarne izbore za manje od dva tjedna na kojima je veliko pitanje zastupljenosti bosanskohercegovačkih Hrvata u tijelima BiH. 

Hrvati više ne trebaju vize za SAD i za koji tjedan okončat će se proces ukidanja dvostrukog oporezivanja, što je važno i za Hrvate u SAD-u, rekao je Plenković u New Yorku kamo je stigao na godišnje zasjedanje Opće skupštine UN-a u vrijeme “nevjerojatno brutalne ruske agresiju na Ukrajinu, nama prijateljsku zemlje”.

Ta činjenica “promijenila je i međunarodne odnose i utjecala na živote svih nas” koji su već promijenjeni izazovima poput dvoipogodišnje pandemije, rastom cijena energenata, inflacijom što je izazov za vlade, pa tako i Hrvatsku koja je donijela paket pomoći gospodarstvu i građanima.

“Jedna smo od samo 15 zemalja svijeta koje će zajedno s nama od 1. siječnja 2023. biti i u NATO. i  Europskoj uniji i u šengenskom prostoru i u eurozoni”, rekao je.

Hrvatska koja prije 30 godina nije bila na karti svijeta kao samostalna država, a “u tri desetljeća trudom svih nas došla je u jezgru najrazvijenijih država”, naglasio je.

Hrvatska još samo treba ući u OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj), dodao je.

“Onda je to to, mi smo onda ostvarili sve što smo htjeli u zadnjih 30 godina”. 

Hrvatska posebni cijeni i vrednuje doprinos Hrvata na tom putu, rekao je.  

“Vi ste pomogli jako puno od financijske pomoći, humanitarne i pomoći u naoružavanju Hrvatske početkom 90-iz pa do promocije i sada snažne i vibrantne gospodarske suradnje”. 

Pozvao je Hrvate da kao i do sada pomognu domovini kako mogu i budu akter koji će povezivati Hrvate diljem svijeta, rekao je na događaju na kojem su sudjelovali i hrvatski veleposlanik Pjer Šimunović i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ali i bivša predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.