Pobuna u Hercegovini: Više nitko neće da radi za 500 maraka!

Brojni Trebinjci su otišli preko granice ostavljajući trebinjske poslodavce koji su im godinama davali plaću od 450 do 600 maraka iako su na radnim mjestima provodili i do deset sati dnevno, piše Trebinjelive.

Radnik iz “Dubrovačkih vrtova Sunca” u Orašcu kaže da je velika sreća što je susjedima ponestalo radne snage, zbog čega više ne mora da moli trebinjskog gazdu za slobodan dan i povećanje plaće.

“Čovjek kada radi deset sati dnevno, a zna da nema šanse da dobije više od 500 maraka i da nema ni petka, ni sveca, kod njega počne vremenom da se stvara napetost, nezadovoljstvo, a, pritom, s druge strane, i pritisak da mora da radi jer bolje nema. Sada je, srećom, drugačije”, priča ovaj Trebinjac.

Kaže da u Dubrovniku ima fiksnu plaću od 5.000 kuna, što je oko 1.250 KM, dok je od bakšiša u travnju izašao dodatnih 500 maraka.

“Samo od bakšiša imam veću zaradu nego u Trebinju što mi izađe redovna plata. I onda dođe neko da me pita što sam otišao. Nemojte misliti da se lako odlučiti i otići u Dubrovnik, ali muka natjera”, navodi ovaj Trebinjac.

A da u Trebinju fali sve veći broj radnika pokazuju i svakodnevni oglasi u kojima se traže novi radnici. Oglasi su otvoreni i po nekoliko tjedana, a novih radnika nema ni na vidiku.

Prema prvim procjenama, u Dubrovniku trenutno radi između 1.100 i 1.300 Trebinjaca, a do lipnja se očekuje da taj broj pređe cifru od 1.500 radnika.

Ono što Trebinjcima daje novu volju da počnu da rade u Dubrovniku je i to što sve veći broj tamošnjih poslodavaca radnicima nude stalno radno mjesto ili ugovor na devet mjeseci, nakon čega imaju pravo na tri mjeseca plaćeno i novi ugovor od naredne sezone.

U Dubrovnik će uskoro otići i prvi ljekari i medicinske sestre iz Trebinja, koji čekaju da im nadležno ministarstvo u Zagrebu nostrificira diplomu, nakon čega će početi raditi na Medarevu ili u službi hitne pomoći, kojima fali značajan broj medicinskog osoblja.

Ono što je zanimljivo, u Dubrovniku rade sve radno sposobne generacije Trebinjaca – od mladih do ljudi u srednjim godinama.

Brojni regionalni mediji prenijeli su vijest da su radnici jedne benzinske pumpe kolektivno napustili svoja radna mjesta jer im gazda nije želio povećati plaću za 100, već za 50 KM.

Međutim, sve do ove godine teško je bilo i zamisliti da bi se radnici odlučili na ovaj potez, ali je ove godine situacija sasvim drugačija, jer postoji alternativa.

2 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.