Počelo je proljetno uređenje travnjaka

Proljetno uređenje travnjaka se prije svega odnosi na čišćenje, prozračivanje, proljetno prihranjivanje, uklanjanje korova i dosijavanje. Proljeće uvijek predstavlja novi početak za travnjak, a ovim mjerama mu pomažemo da se „obuče u najljepše odijelo“.

Početkom proljeća slijedi generalno čišćenje travnjaka od nakupina otpalog lišća, polomljenih grančica s okolnih drveća kao i ostalih nečistoća koje nošene vjetrom završe na našim zelenim površinama.

Nakon toga se travnjak mora dobro prozračiti. Prozračivanje se obavlja posebnim strojevima ako se radi o velikim površinama ili običnim metalnim grabljama ako su u pitanju manji travnjaci.

Green Garden travne smjese potražite u Sjemenarni i u svim bolje opskrbljenim trgovinama u BiH.

Prozračivanje i valjanje travnjaka

Prozračivanje je vrlo bitna mjera jer se njome uklanjaju mahovina i lišajevi koji mogu na travnjacima praviti dosta problema. Prozračivanjem travnjake čistimo od nečistoća koje su se nagomilale tijekom zime na samom tlu, a to su odumrli ostaci lišća koji postepeno stvaraju neprobojni sloj. Takav sloj onemogućuje normalno disanje travnjaka i uspostavu normalnog vodno-zračnog režima u tlu.

Velik izbor keramičkih dekoracija u svim Sjemenarna agrocentrima.

Prozračivanjem ujedno potičemo busen trave na jači rast. Odumrli ostaci trave su ujedno i idealna mjesta za razvoj mnogih bolesti travnjaka. Sav materijal kojeg smo sakupili zubljanjem i prozračivanjem moramo odstraniti s travnjaka.

U proljeće se preporučuje obaviti i valjanje travnjaka zbog posljedica mraza tijekom zime (koji je izdignuo tlo) pri čemu se korijenje trava odvaja od tla i kida. Valjanjem ponovno uspostavljamo kontakt između tla i trave, pa ona može dalje nesmetano rasti. Ova mjera je posebno bitna u područjima gdje su prisutni mrazevi tijekom zimskog perioda koji negativno djeluju na travnjake.

Prihranjivanje travnjaka

Nakon prozračivanja i valjanja slijedi prva proljetna prihrana travnjaka koja će našem travnjaku vratiti njegov pravi sjaj. Dan, dva prije prehranjivanja ako su travnjaci suhi treba ih zaliti, a potom prihraniti pa ponovno obaviti zalijevanje.

Travnjak – složeno granulirano mineralno gnojivo

Svakako, prihranu obaviti koristeći namjenska gnojiva za travnjake. Gnojiti treba više puta od početka travnja pa sve do rujna i u tu svrhu je najbolje koristiti specijalna gnojiva za travnjake, primjerice gnojivo pod nazivom Travnjak. Navedeno gnojivo u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, ima i mikroelemente nužne za pravilan razvitak trava.

Mnogi su travnjaci nakon zime počeli žutiti što je siguran znak početka kloroze te ih je potrebno tretirati namjenskim gnojivima (FERRO PLUS) za otklanjanje kloroze. Preporučuje se primjena ovog gnojiva u dva navrata s razmakom od 15 dana.

Ferro plus – granulirano mineralno gnojivo sa željeznim sulfatom

Dosijavanje travnjaka

Dosijavanje travnjaka također se provodi početkom proljeća, odnosno tzv. ćelava mjesta se moraju dosijavati kako bi travnjaku vratili prvobitan izgled. Dosijavanje se radi na način da se prethodno ćelava mjesta dobro prorahle grabljama, a nakon toga se po njima razbaca odgovarajuća količina sjemena koje zasipamo tresetom za travu u sloju od 0,5cm do 1 cm. Nakon toga potrebno je takva mjesta dobro uvaljati i redovito zalijevati.

Puno više informacija o proljetnom uređenju travnjaka doznajte od Sjemenarnine Agro Podrške na broj telefona 063/700-700.

Poljoprivredna TV

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.