‘Pod lupom’: Dokazali smo trgovinu sa mjestima u biračkim odborima

Analiza transparentnosti biračkih odbora koju je provela Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” je potvrdila postojanje tzv. trgovine mjestima u biračkim odborima, na koje su godinama ukazivali, zbog čega je nužno hitno krenuti sa izmjenama Izbornog zakona BiH. 

Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ gotovo 10 godina upozorava na ovu nezakonitu praksu i traži da se uvedu mehanizmi kojim će se trgovina mjestima u biračkim odborima spriječiti. U skladu sa tim provedena je analiza, jedina takve vrste do sada, koja kroz jasne pokazatelje, kao što je veliki broj slučajeva koji ukazuju na potencijalnu trgovinu mjestima u biračkim odborima, potvrđuje postojanje nepravilnosti koje se moraju otkloniti.

“Od 4337 članova biračkih odbora koji su bili predmet analize izvršene u skoro svim općinama u BiH, za preko 17%, točnije 747 slučajeva, istraživanje je pokazalo povezanost na potencijalnu sumnju na trgovinu mjestima u biračkim odborima. Konkretno, u najvećem broju slučajeva riječ je o osobama koje su se nalazile na listama biračkih odbora i za Opće izbore 2022. godine, ali i za Lokalne izbore 2020. godine koje su dolazile ispred različitih političkih subjekata. Ovi podaci su značajni, jer oslikavaju stanje na svim biračkim mjestima u BiH te se mogu koristiti radi razmatranja svih budućih izmjena i unapređenja izbornog zakonodavstva kako bi se ovakve pojave i kršenja zakona spriječile u budućnosti”, istaknuto je na današnjoj press konferenciji povodom predstavljanja rezultata Analize transparentnosti biračkih odbora.

U skladu sa zabilježenim podacima, tijekom studenog i prosinca 2022. godine Koalicija za slobodne i poštene izbore ‘Pod lupom’ je poslala Središnjem izbornom povjerenstvu BiH Inicijative za pokretanje postupka protiv osoba angažiranih u izbornoj administraciji i političkih subjekata za kršenje odredbi Izbornog zakona BiH odnosno lažno predstavljanje ili zlouporabu zakonskog prava na sudjelovanje u radu biračkog odbora u 43 slučaja iz 25 općina/gradova. Ovi slučajevi su se najviše odnosili na to da su osobe javno podržavale druge političke subjekte ili da su članovi drugih političkih subjekata, ispred kojih nisu imenovani u članstvo u biračkim odborima za Opće izbore 2022. godine. Osim toga, SIP-u BiH je na dalje postupanje upućena i informacija o 598 slučajeva za koje postoji sumnja da se dogodila tzv. trgovina mjestima u biračkim odborima, ali ne postoje dokazi koji bi potkrijepili te sumnje.

U konačnici Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” je zaključila da se u tekućoj, neizbornoj godini što hitnije pristupi ozbiljnoj reviziji postojećih odredbi, praksi i nepravilnosti koje se odnose na imenovanje i rad biračkih odbora. To je nužno da bi se došlo do unapređenja koja će donijeti transparentniji, učinkovitiji rad ovog dijela izborne administracije, a koji će počivati na poštivanju zakona i principima integriteta u izbornom procesu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.