Područna škola u Posuškom Gracu proslavila 90. rođendan

Područna škola Gradac kod Posušja proslavila je u ponedjeljak 90 godina svoga rada i postojanja, a u prigodnom programu nazočni su imali priliku pogledati kratki video u kojem je prikazana povijest škole kroz sve ove godine rada.

Među domaćinima, djelatnicima i učenicima ove škole na čelu s ravnateljicom Antonijom Ćorić, bili su i načelnik općine Posušje Ante Begić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Daniela Perić, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH Zvonimir Širić, ravnatelji posuških škola, predstavnik pukovnije ”Ante Bruno Bušić”, kao i župnik župe Posuški Gradac fra Petar Drmić, priopćila je Općina Posušje.

Gostima su se obratili načelnik Begić i ministrica Perić, a pjesmom, igrokazom, recitacijama i plesom razveselili su ih učenici ove škole.

Foto: Općina Posušje

Begić je u uvodu istaknuo kako je Područna škola Gradac kroz svojih 90 godina postojanja imala čast i odgovornost oblikovati brojne generacije učenika, te kako je ova svečanost od posebnog značaja za zajednicu, jer ističe njeno bogato naslijeđe i trajnu predanost obrazovanju.

Vjerujem kako je za sve nas Gračane, za sve bivše učenike, nastavnike, ravnatelje, današnji susret pun emocija. Da se svima nama danas evociraju neke uspomene iz vremena kada smo, na različite načine, bili dionici ove područne škole. Nemjerljiv je njen doprinos lokalnoj zajednici i društvu u cjelini. Naravno, uz predanost i trud svih zaposlenih, sadašnjih i bivših radnika, koji su doprinijeli uspješnom radu ove obrazovne ustanove. Ovo mjesto je također od povijesnog značaja i za Pukovniju ”Ante Bruno Bušić”, čiji su pripadnici upravo na ovom mjestu položili svečanu Prisegu na dan sv. Ante, 13. lipnja 1992. godine, kazao je načelnik Begić.

Ante Begić (Foto: Općina Posušje)

Naglašavam kako je Općina Posušje posljednjih godina zajedno s menadžmentom škole i mjesnom zajednicom uložila brojne napore i inicijative za stvaranje boljih uvjeta za rad i obrazovanje u ovoj obrazovnoj ustanovi, i nastavit ćemo dalje, zaključio je načelnik Begić čestitavši na koncu ovu obljetnicu koja je, kako je rekao, proslavljena na lijep, pristojan i skroman način, upravo onakav kakvi su bili njezini djelatnici i učenici kroz ovih devedeset godina.

Ministrica Perić istaknula je kako ova škola treba biti primjer i drugima u našoj županiji.

Znamo da su naša sela živa dok god imamo učenike u školama i nadam se da ćemo zajedno sve snage usmjeriti u obnavljanje svih škola, a Ministarstvo će dati sve što je u našoj mogućnosti da obrazovni sustav bude bolji i da naša djeca, ali i učitelji imaju adekvatne uvjete, kazala je ministrica Perić.

Daniela Perić (Foto: Općina Posušje)

Na koncu se obratila i ravnateljica Antonija Ćorić, koja je uz prigodan govor, ovom prilikom uručila zahvalnicu učiteljici Zdravki Zovko povodom 30 godina njezinog rada i djelovanja u školi na Gracu.

Radovi na područnoj školi Gradac započeli su davne 1929. godine, a 1932. godine je dovršena gradnja školske zgrade. Školsko zvono se prvi put oglasilo početkom školske 1933./1934. godine, i od tada mnoge su generacije prošle kroz ovu školu. Kako je i spomenuto, na tom mjestu jedna od značajnijih događaja bila je i prisega Pukovnije Ante Brune Bušića. Nakon završetka rata sve do 1999. godine školske prostorije su služile za potrebe vojske, priopćeno je iz Općine Posušje.

2 komentara

  • Ombudsmeni, kako se navodi, podsjećaju političke stranke i političare da je za fotografiranje djece i objavljivanje snimaka potrebna suglasnost djece i njihovih roditelja/staratelja.

    Upozoravaju da djeca mogu biti izložena neugodnostima, pa i postati žrtve iskorištavanja ili nasilja, i to ne samo u virtualnom prostoru.

    Oni su apelirali na političke stranke da moraju imati u vidu, posebno tokom trajanja predizbornih kampanja, da je pri objavljivanju fotografija i snimki djece na internetu, nužno da roditelji i djeca budu u potpunosti obaviješteni o tome gdje će se i kako fotografije i/ili snimke objaviti i prikazivati, te da dobiju priliku izjasniti se jesu li saglasni s tim.

    Jeste li dobili suglasnost roditelja za ovo?

  • tko šta roditelje pita,ako kojim slučajem se roditelj odvaži postavit upit,odmah je vaki,naki,i gori!?najgori čovjek je obrazovan ,a ne odgojen,zapravo odgoj i obrazovanje trebali bi biti neodvojivi jedan od drugoga.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.