Poljoprivrednici najavljuju blokadu Federacije BiH

Ako u roku od mjesec dana ne bude utemeljen Odbor za poljoprivredu pri Domu naroda Parlamenta FBiH i ne budu isplaćeni zaostali poticaji za mlijeko, poljoprivrednici u Federaciji BiH, za 10. lipanj pripremaju masovne prosvjede i potpunu blokadu tog entiteta, zaključak je subotnjeg sastanka županijskih udruga poljoprivrednih proizvođača.

Iako je Federalno ministarstvo poljoprivrede ranije ove godine uputilo poljoprivrednicima Prijedlog programa poticaja za 2019., kojim se predviđalo umanjenje za 3 feninga po litri mlijeka, do toga, nakon negodovanja udruga poljoprivrednika, ipak neće doći.

Program i Pravilnik će biti otprilike isti kao i prošli. To je prijedlog i to bi trebalo tako proći. Zapelo je kod Odbora za poljoprivredu Doma naroda, koji nije formiran, a po nekom zakonu ne može ići ništa u proceduru bez. njihovog mišljenja, pojasnio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruhe poljoprivrednika FBiH. A bez provedenog postupka nama ni isplata, koje poljoprivrednicima ionako već kasne.

Kako ističe Refik Alihodžić, predstavnik Udruge poljoprivrednika ZDŽ-a, za 30 dana trebaju dobiti odgovore.
U roku tih 30 dana treba da se isplati III, IV i I kvartal za mlijeko. U protivnom, za 10. lipanj je najavljena blokada Federacije BiH i to totalna blokada, koja nikad do sad nije najavljena. U tome ćemo ustrajati i svi ovdje prisutni bili su za to da idemo na sve ili ništa jer nemamo što izgubiti, poručuje Ermin Veladžić, predsjednik Udruženja proizvođača mesa i mlijeka USŽ-a. Već su i s ovim poticajima, kažu, na gubitku, jer im rastu troškovi proizvodnje.

Uvedene su trošarine, uvedeni su nam nameti, to više nije 28 feninga. Ako mi imamo troškove rashodne velike, mi moramo tražiti onda i povećanje premija, dodaje Ahmet Lipović, predsjednik Udruge poljoprivrednika Krajina Cazin.

Za sljedeću godinu poljoprivrednici u FBiH već sad traže da im proračun bude 150 milijuna maraka, jer sadašnjih 68,7 milijuna nije, dodaju, ni minimalno od propisanih 3% izdvajanja za poljoprivredu.

(ljubuski.net)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.