Poljska strahuje od rata: Zatražila od SAD da na njenu teritoriju smjesti nuklearno oružje

Usred rastućih strahova da bi Vladimir Putin mogao pribjeći korištenju nuklearnog oružja u Ukrajini kako bi spriječio poraz svoje invazione vojske, Poljska je zatražila da američko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju.

Zahtjev poljskog predsjednika Andrzeja Dude mnogi smatraju simboličnim jer bi premještanje nuklearnih bojevih glava bliže Rusiji učinilo one ranjivijima i manje vojno korisnima, smatraju stručnjaci. 

Bijela kuća je rekla da nije primila takav zahtjev.

– Nismo svjesni da je ovo pitanje pokrenuto i uputili bismo vas na vladu Poljske – rekao je američki dužnosnik.

Dok SAD i njegovi saveznici  nastoje odvratiti Putina od prve upotrebe nuklearnog oružja u borbi od 1945. godine, čini se da je Dudina izjava najnoviji primjer nuklearnog signaliziranja.

Prethodne ratne simulacije koje je vodila američka administracija pokazale su da je to tanka i nejasna linija po kojoj treba hodati, s obzirom na neizvjesnost oko Putinova stanja uma i njegovu evidenciju golemih pogrešnih procjena oko Ukrajine.

Dudini govori o smještanju nuklearnog oružja uslijedile su nakon promjena u ustavu susjedne Bjelorusije koje bi dopustile da rusko nuklearno oružje bude smješteno na njenom teritoriju.

-Postoji potencijalna prilika da Poljska sudjeluje u dijeljenju nuklearnog oružja, po kojem se piloti iz zemlje domaćina obučavaju za letenje u misijama s američkim – kazao je predsjednik Poljske. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.