Poljski analitičar: “Sve upućuje na to da će se Bjelorusija uključiti u rat”

Neovisni obrambeni analitičar Konrad Muzyka je u razgovoru za Sky News rekao kako “sve upućuje na to da će se Bjelorusija u budućnosti uključiti u rat”. Muzyka je bjeloruske oružane snage opisao kao “svojevrsni misterij” i dodao kako regularne postrojbe bjeloruske vojske prolaze obuku praktički neprestano još od travnja, a nedavno su i ažurirale podatke o vojnim rezervistima.

“Intenzitet i razmjeri vojne aktivnosti bjeloruskih oružanih snaga su na najvišoj razini od kraja Hladnog rata. Nismo nikad zabilježili takvu razinu obuke kod bjeloruskih snaga. Od kraja travnja provode obuku koja se odnosi na praktički svaku vojnu aktivnost koja bi im bila potrebna za slučaj da se uključe u rat”, rekao je Muzyka.

“Testirali su i svoj kapacitet za mobilizaciju, pa su tako nedavno objavili da su završili s ažuriranjem podataka o svim vojnim rezervistima u Bjelorusiji”, rekao je i dodao: “To znači da je sad sustav rezervista spreman za mobilizaciju. Ono što im sad još treba je samo politička odluka da se krene u mobilizaciju i rat.”

“Nema indikacija da se kreću prema granici”

“Hoće li se to dogoditi ili ne, to ne znamo, jer nemamo uvid u tijek misli bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka. No sve upućuje na to da će se Bjelorusija u budućnosti uključiti u rat”, rekao je analitičar.

Muzyka navodi da se u Bjelorusiji trenutno nalazi između 10 i 15 tisuća ruskih vojnika, koji redovito treniraju s bjeloruskom vojskom. No ističe kako nije vjerojatno da će se bilo kakvo uključivanje Bjelorusije u rat dogoditi u neposrednoj budućnosti: “Zasad su sve te aktivnosti bile ograničene na poligone i nismo vidjeli nikakve indikacije da se snage, bilo one ruske ili bjeloruske, kreću prema granici s Ukrajinom.”

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.