Posrnuli hercegovački gigant dobio novog vlasnika

Čuveni jablanički Granit, jedan od hercegovačkih gospodarskih simbola za kojeg se znalo u cijeloj Europi, nakon provedenog natječaja javne prodaje, kupuje bh. kompanija Lake d.o.o. Sarajevo i planira oživjeti poslovanje kompanije.

Ovo je za Klix.ba potvrdio stečajni upravitelj Granita u Jablanici Abid Šarić te je otkrio da je interes za kupovinu nekadašnjeg giganta bio veliki, ali da su kompletnu ponudu dostavila samo dva investitora, od kojih je povoljniji bio Lake d.o.o. Sarajevo, jer je ponudio punu cijenu.

Tako će sarajevska kompanija Lake d.o.o., na čijem je čelu poduzetnik Nedim Bubica, jablanički Granit kupiti za 20 milijuna i 558.000 KM, za što je prema Šarićevim riječima prijedlog kupoprodajnog ugovora već sačinjen.

Vlada HNŽ-a je poslala prijedlog ugovora s kojim smo se usuglasili, tako da sve ide svojim tijekom. U narednom razdoblju Vlada HNŽ-a treba pribaviti mišljenje pravobraniteljstva i dati suglasnost da se taj ugovor potpiše, a potom dobiti dozvolu za eksploataciju. Tada će kupac uplatiti sredstva da se izmire dugovi i da se kompletan proces završi, kazao je Šarić za Klix.ba.

Ističe da će se kupovinom Granita izmiriti sva dugovanja, a da će prema previđenom planu koji je sarajevska kompanija dostavila osigurati investicije za poslovanje.

Trebat će ulaganja, ali oni tvrde da su spremni i dostavili su pismo banke koja jamči da će ih pratiti, pojašnjava sugovornik.

Novi vlasnik prema svom planu koji je predstavio, kako ističe Šarić, planira nastaviti tradiciju jablaničkog Granita i modernizirati cijelu priču.

Budući vlasnik Granita u Jablanici ima velike planove. Iako nije bio obavezan, naveo je i to da na prvi mah planiraju investiciju oko 2,5 milijuna KM za opremu koja je potrebna za eksploataciju. Također planira modernizirati opremu za preradu i zaposliti još radnika, jer je velika potražnja i u ovom trenutku je bitno samo pokrenuti proizvodnju, objasnio je Šarić za Klix.ba.

Podsjetimo da se jablaničko poduzeće Granit bavi eksploatacijom i preradom granita već skoro 100 godina i spada u red nekadašnjih giganata bivše države. Od jablaničkog granita su se gradile zgrade i trgovi širom Europe.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.