Posušje: Zapaljene svijeće u čast generala Slobodana Praljka

U Posušju je danas je odana počast generalu HVO-a Slobodanu Praljku.

Na Trgu Hrvatskih branitelja, paljenjem svijeća i zajedničkom molitvom počast su odali predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje i žitelji Posušja.

Podsjetimo, general Praljak je po proglašenju pravomoćne haaške presude na današnji datum prije šest godina u sudnici pred svima ispio čašu otrova rekavši:

„Suci! Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prijezirom odbacujem vašu presudu“.

Svojim činom poslao je snažnu poruku o međunarodnoj nepravdi, a brojni Hrvati u BiH s tugom se prisjećaju današnjeg dana te s činom paljenja svijeća u svojim gradovima žele sačuvati uspomenu na njega. Preminuo je samo nekoliko sati nakon ispijanja ciankalija, od usporavanja rada srca, odnosno srčanog zastoja.

Odmah isti dan doznalo se kako bi general Praljak, da je prihvatio ovakvu kaznu, uskoro mogao postati slobodan čovjek. Naime, prema međunarodnim propisima optuženik nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne ima pravo podnijeti zahtjev za slobodu, a s obzirom na to da se general Praljak dobrovoljno predao u travnju 2004. godine, i da je od tada gotovo cijelo vrijeme bio u pritvoru, takvi uvjeti vrlo brzo bi se stekli. Ali za nekoga tko ima izrazito izgrađen intelekt, etičnost, čast, hrabrost i jasno istaknute principe, ovo što se dogodilo u sudnici u Haagu bilo je i više nego neprihvatljivo.

Zbog toga je general Praljak odlučio poslati jasnu poruku oduzimanjem vlastitoga života, jer ga je od svega najviše boljelo nepravično suđenje, a jednostavno nije mogao nastaviti živjeti s vječnom etiketom ratnoga zločinca.

1 komentar

  • “Zbog toga je general Praljak odlučio poslati jasnu poruku oduzimanjem vlastitoga života, jer ga je od svega najviše boljelo nepravično suđenje, a jednostavno nije mogao nastaviti živjeti s vječnom etiketom ratnoga zločinca.”

    Ono kad se sladunjavom rečenicom završi tekst o ovakvom velikanu, daje naznaku da je iza teksta glupava osoba.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.