POSUŠKI KRAJ Zdrave priče iz prošlosti

Posuški je kraj imao veliki broj stanovnika koji su doživjeli stotu. Tu su bili rekorderi u Rakitnu, Batinu i u još nekim krajevima. Nedavno je umrla baka nakon stotinu i još nekoliko godina svoga života na kamenu.

U Rakitnu je bilo više baka – Iva, Božica i još neke koje su živjele preko sto godina. I ne samo u Rakitnu nego i u Osoju i još nekim posuškim mjestima.

Iako se živjelo skromno zdravlje je bilo jako dobro, čak i bez popijene tablete do kraja svoga života. Zdrava domaća hrana i blagi, skromni život bili su najbolji lijek, potvrdili su nam i u Zavelimu i posuškom Zagorju.

Posebna je priča starice Vinke iz Zagorja. Radila je, pa i u poznim godinama, u vrtu, ali i u svojoj mlinici, te u šumi.

Pripremala sam zimnicu od domaćih proizvoda iz svoga vrta, pravila sam i napitke od plodova iz svoje okućnice, pa i rakiju travaricu. Dok sam pila travaricu, dvije-tri, nije me ništa boljelo. Sada pijem tablete i sve me pomalo boli, tvrdi Vinka iz zdravog posuškog Zagorja.

Ne bi valjalo zaboraviti i na one koji su pomalo pušili škiju jer su bili zdravi kao drijen. U Viru spominju i zdravu aroniju koja je mnogima pomogla kao lijek. Stoga stariji tvrde kako je najbolji lijek zdrava domaća hrana, te poneka cigareta domaćeg duhana, pa i umjereno ispijanje dobre rakije.

Posusje.info (pc)

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.