Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama poručeno ‘niste same’

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenoga, a njime se želi ukazati na važnost senzibilizacije i osvještavanja javnosti o problemu nasilja nad ženama te doprinijeti jačanju odlučnosti žena da proživljeno nasilje prijavljuju kako bi se eventualno buduće spriječilo, a već počinjeno sankcioniralo.

Jedna od onih koja prihvaća žene u nevolji je i Udruga “Majka Krispina” koja već više od 20 godina pomaže ženama žrtvama nasilja.

– Mi smo kuća prihvata žena u nevolji i broj žena koje borave kod nas uvijek varira i nikad nije konačan. Također, žene sa svojom djecom u našoj kući borave dok se ne steknu neki bolji uvjeti za njihov život – kazala je za Fenu Kristina Pehar, jedna od voditeljica Udruge “Majka Krispina” u Međugorju.

Dodala je kako žene iz bliže i šire regije dugi niz godina traže pomoć Udruge i da danas u kući boravi 6 žena i četvero djece.

Usto je napomenula kako je dosad kroz kuću prošlo oko 800 žena i isto toliko djece.

Govoreći o nasilju nad ženama, Pehar ističe kako su najčešći oblici psihičko, fizičko, seksualno, te financijsko nasilje.

– Razlozi za nasilje su mnogobrojni, ali nijedan nije opravdan. Rat koji je prije 30 godina bio na našim prostorima ostavio je velike rane unutar društva i pojedinca, zatim razdoblje pandemije, a vjerujem da će i ekonomska kriza koja vlada, nažalost, također prouzrokovati veći broj slučajeva nasilja unutar obitelji – pojašnjava Pehar.

Upozorava i na činjenicu da se u posljednje vrijeme događaju brutalna ubojstva žena u regiji, a svim ženama koje trpe i šute o nasilju poručila je da progovore.

– I ovom prilikom želimo apelirati na žene koje proživljavaju obiteljsko i drugo nasilje da znaju da nisu same. U svakom mraku postoji neka iskra svjetlosti, mala i sićušna, ali postoji, pa ako ti, koja sad ovo čitaš proživljavaš bilo kakvu strahotu, vrata kuće ‘Majke Krispine’ su otvorena. Ne boj se priznati da prolaziš pakao, ne prikrivaj nasilje ni naočalama, ni šminkom. Nije poraz priznati da dalje tako ne ide – poručila je Pehar.

Dalje je navela kako žele pomoći ženama koje prolaze kroz teške trenutke i koje se nalaze u nekim teškim životnim situacijama.

– Znajte, niste same – ponovila je voditeljica Udruge.

Podsjećamo, zajednica živi i djeluje pri Katoličkoj Crkvi kojoj je misija probuditi odgovornost javnosti za nebrigu prema rođenoj djeci i prema nasilju u obitelji.

No pored svega što radi za žene i djecu, Udruga Majka Krispina ne ostvaruje nikakvu financijsku pomoć od općine, županije i države.

– Sve ove godine izdržavamo se isključivo od dobročinstava dobrih ljudi. Potrebe kuće, materijalne, su jako velike i sve potrebe naših korisnica Udruga preuzima na sebe. Trenutačno imamo veliku potrebu i za novim vozilom, jer je ovo koje koristimo na izdisaju snaga, a ono nam je nužno potrebno – kazala je Pehar.

Voditeljica Udruge apelirala je i na sve koji žele pomoći da kontaktiraju Udrugu “Majka Krispina” putem Facebook stranice i broja telefona 036/651-631.

Također, svi oni koji novčano žele pomoći radu Udruge i ženama žrtvama nasilja mogu to učiniti i uplatom na žiroračun 3381202201146225 (KM) ili BA 39 33806048802811191(euro) kod UniCredit Banke Mostar.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.