Poznato je ime novog Hercegovačkog biskupa?

Gotova je stvar! Poznato je ime novog Hercegovačkog biskupa. Neka je BOŽE i neka je RADOŠ pa taman ne bio naš fratar i ČAPLJINSKA Legenda, piše hercegovackiportal.com

Prema pisanju Hercegovačkog portala novi Hercegovački biskup je svećenik đakovačke biskupije Vlč. Bože Radoš čije je porjeklo iz Tomislavgrada. Bliski rođak bivšeg međugorskog župnika fra Branka Radoša.

Vlč. Bože Radoš je rođen 5. rujna 1964. u Crvenicama, u Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Nekoliko godina kasnije njegova se obitelj preselila u Hrvatsku pa je Bože, nakon što je završio sjemenišnu klasičnu gimnaziju u Zagrebu i Đakovu (1983.), započeo filozofsko-teološki studij u Đakovu, gdje je diplomirao 1990. godine, te 29. lipnja iste godine bio zaređen za svećenika tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije.

Nakon toga, godinu dana je obnašao službu župnoga vikara u Osijeku te 1991. godine započeo postdiplomski studij duhovne teologije na Papinskom sveučilištu Gregorijana u Rimu i magistrirao 1994. godine na temu „Motivacija za Bogu posvećeni život. Biblijski, teološki i psihološki aspekti”. Potom je nastavio specijalizaciju, ali je 1997. godine bio imenovan na službu duhovnika u đakovačkoj Bogosloviji, koju obnaša sve do sada. Uz to, u Nadbiskupiji obnaša službu asistenta za permanentni duhovni odgoj mladih svećenika, koordinatora za duhovnu formaciju svećenika, a od 2010. je kanonik Đakovačko-osječke nadbiskupije i u više navrata bio je član Prezbiterijalnoga vijeća.

Duhovni je asistent đakovačke sekcije Udruženja hrvatskih katoličkih liječnika, član uredništva nadbiskupijskoga časopisa „Vjesnik”, a od 2013. godine i član Nadzornog odbora za Papinski hrvatski zavod svetoga Jeronima.

Predvodio je brojne duhovne vježbe u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Srbiji i Austriji, a u više navrata organizirao hodočašća u Svetu Zemlju, Italiju, Grčku, Francusku i Poljsku. Na Bogoslovnom fakultetu u Đakovu predaje: duhovnu teologiju, duhovnost Novoga Zavjeta, duhovnost Staroga Zavjeta, život i duhovnost prema svetom Pavlu, uvod u kršćansku meditaciju, misiologiju i praksu pastoralnoga vodstva. Objavio je u hrvatskim časopisima petnaestak radova u kršćanskoj duhovnosti.

Kongregacija za kler imenovala je dekretom od 28. travnja 2016., vlč. Božu Radoša, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije na službu rektora Papinskoga hrvatskoga zavoda svetoga Jeronima u Rimu.

Hercegovački portal

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.