Preko 3 milijuna KM za izgradnju mira u BiH

”Projekt ‘Možemo bolje’ ima za cilj da se odupre dinamici koja navodi ljude da traže bolju budućnost u inostranstvu i onemogućava ovu zemlju da ostvari značajniji potencijal”.

Predstavnici Europske Unije, Ujedinjenih naroda, Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, te Vijeća Europe pokreću projekt koji ima za cilj osnažiti i promovirati okruženje pogodnije za istinsko pomirenje, te pružiti podršku civilnom društvu, povećati razinu pozitivne interakcije između zajednica i istaknuti pozitivne primjere saradnje. Ceremoniju pokretanja projekta ”Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini” u Sarajevu je danas ozvaničio Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije i specijalni predstavnik EU u BiH, koji je kazao da je namjera projekta raditi na osnaženju zajednica i izgradnji mira, za što je izdvojeno tri i po milijuna eura.

”Kroz blisku saradnju sa bh. ‘šampionima mira’, čije djelovanje predstavlja najbolju praksu u smislu jačanja tolerancije i borbe protiv podjela, projekt ‘Možemo bolje’ ima za cilj da se odupre dinamici koja navodi ljude da traže bolju budućnost u inostranstvu i onemogućava ovu zemlju da ostvari značajniji potencijal. Postoje mnoge odlične inicijative na lokalnoj razini koje služe kao dobar primjer za druge zajednice, kao i za politike na državnoj razini. One zaslužuju podršku i razvoj”, rekao je medijima Sattler.

Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda (UN) u Bosni i Hercegovini, kazala je kako je BiH prošla kroz određene teške izazove, koji mogu biti korisna poruka cijelom svijetu, te da ulaganje u prevenciju i izgradnju mira nikada nije bilo važnije nego danas. ”Zajedno sa Europskom unijom, Vijećem Europe i OSCE-om, Ujedinjeni narodi u Bosni i Hercegovini će proširiti svoju podršku ljudima koji širom zemlje svakodnevno rade na izgradnji povjerenja i održanju mira. Uz UN-ove agencije – IOM i UNDP – ulagat ćemo u zajednice i ljude promičući dobre prakse i nastojat ćemo istaći šampione mira širom zemlje”, rekla je i dodala da će novac, između ostalog, uložiti u organizacije civilnog društva za unapređenje njihovog rada na pomirenju i suočavanju s naslijeđem prošlosti.

”Povjerenje i zajedništvo nedostaju često, a u periodu pred izbore političari pribjegavaju retorici podjela za ostvarenje svojih ciljeva”, zaključila je Susan Penksa, vršiteljica dužnosti šefa Misije OSCE-a u BiH. ”Konstruktivniji narativi samo čekaju da ih netko čuje. Pronalazimo ih u svakom kutku ove zemlje. U mjestima poput Žepča, Majevičke regije, Bosanskog Petrovca, Tešnja i Varoša. Tu vidimo kako su raznolike zajednice u BiH pune neispričanih priča koje bude povjerenje i nadu. Vidimo tu priče o suradnji, uzajamnom poštovanju i zajedničkom radu u interesu bolje budućnosti”, kazala je Penksa.

Bojana Urumova, šefica ureda Vijeća Europe u Sarajevu, rekla je da je ovaj projekat samo mali dio zajedničkog djelovanja međunarodnih organizacija u BiH. ”Naše četiri organizacije zajednički surađuju svakodnevno na temama kao što su govor podjela i govor mržnje, na promociji inkluzivnog obrazovanja i učešća građana na lokalnoj razini”, pojasnila je. Kako je rečeno tijekom obraćanja medijima, opći cilj projekta je da se osnaži i promovira okruženje koje je pogodnije za istinsko pomirenje, dok je svrha projekta da pruži podršku civilnom društvu, poveća nivo pozitivne interakcije između zajednica i unutar njih, te istakne pozitivne priče iz lokalnih zajednica i civilnog društva.

Nakon uvodnih obraćanja, održana je tematska panel-rasprava na temu ”Kako možemo činiti bolje? – primjeri iz lokalnih zajednica”.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.