Preminuo zapovjednik Azova: Ovako je izgledao nakon šest mjeseci ruskog zarobljeništva

Zapovjednik odreda Azov Oleh Mudrak je preminuo. Tu informaciju potvrdio je njegov rođak Danilo na Instagramu.

Oleh Mudrak proveo je šest mjeseci u ruskom zarobljeništvu i preživio eksploziju u logoru za ratne zarobljenike Olenivka, piše Ukrajinska Pravda. Iz ruskog zarobljeništva je pušten u rujnu prošle godine. Njegov rođak nije otkrio uzrok smrti.

Oleh Mudrak je branio Mariupolj još 2014. godine, a sudjelovao je i u žestokim borbama za čeličanu Azovstal nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine. Ruske snage su ga zarobile nakon što su ukrajinske snage napustile Azovstal, a u rujnu je vraćen u Ukrajinu u sklopu razmjene za zarobljenike.

Radilo se o velikoj razmjeni u kojoj je prokremljovski orijentiran ukrajinski oporbeni političar Viktor Medvedčuk zamijenjen za 200 ukrajinskih zatvorenika.

– Prvo nam je ponuđeno da vratimo 50 naših ljudi u zamjenu za jednog od onih u pritvorskom centru Službe sigurnosti Ukrajine. Razgovarali smo. Inzistirali smo. Broj od 50 porastao je na 200 – kazao je tada Zelenski.

Podsjetimo, pripadnici jedinice Azov i drugih jedinica su se predali u svibnju prošle godine nakon što su više od dva mjeseca držali položaj u golemoj čeličani Azovstal i branili Mariupolj, važan lučki grad na jugu Ukrajine. Ruski režim je odred Azov zbog veza s krajnjom desnicom koristio kao jedno od opravdanja za pokretanje invazije na Ukrajinu.

Vijest o Mudrakovoj smrti je na Twitteru objavio i savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraschenko. Uz izraz sućuti je priložio i fotografiju koja prikazuje Mudraka prije i nakon ruskog zarobljeništva.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.