Preporuka stanovništvu BiH: Postojeće kredite zamijenite onima s fiksnom kamatom

Iako je Središnja američka banka (FED) već dva puta ove godine podigla referentnu kamatnu stopu, Europska središnja banka sličan će potez prvi put napraviti, najvjerojatnije, u srpnju.

To bi se, nakon nekog vremena, prelilo i na kreditna zaduženja građana, a najbolje će proći oni koji imaju kredite s fiksnom kamatnom stopom.

Berislav Kutle, predsjednik Udruge banaka BiH, kazao je za „Avaz“ da precizni podaci o rastu kamata ne postoje te da se ne može napraviti dugoročna prognoza.

– Jedno je sigurno – Europska središnja banka će u 7. odnosno 9. mjesecu povećati kamatu za 0,5 posto, što znači da će kamata na depozite biti nula, ali povećanje te kamatne stope ne može utjecati na promjenu kamatnih stopa u BiH – rekao je Kutle.

 
Međutim, upozorava na još jednu pojavu vezanu za depozite.

– U dugoročnijem periodu se može dogoditi, ako se ne budu povećavale kamatne stope na depozite, a inflacija ostane ista, da svako tko ima depozite na računu banke gubi osam do deset posto vrijednosti novca i onda će te depozite nastojati pretvoriti u nešto drugo, od stanova pa nadalje. Onda s te pozicije postoji realna mogućnost da banke povećavaju kamatne stope na depozite ako im bude nedostajalo depozita za kredite – pojasnio je za Dnevni avaz Kutle.

Preporučio je građanima da radi svoje sigurnosti što prije postojeće kredite zamijene onima s fiksnom kamatnom stopom.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.