Prodaja automobila pala za 50 posto

Europa je u lipnju ove godine registrirala najmanji broj novih putničkih automobila od 1996. godine sa nešto više od 1,06 milijuna vozila.

Neki proizvođači automobila bilježe pad prodaje za skoro 50 posto, pokazuju podaci Europskog automobilskog udruženja.

Volkswagen grupa bila je najteže pogođeni veliki proizvođač automobila sa skoro četvrtinu manjom prodajom nego prošlog lipnja. Međutim, u prvoj polovici godine, Stellantis je zabilježio najveći pad od 21,1 posto.

Među manjim proizvođačima, nove registracije Volva pale su za 47,9 posto u lipnju i 28,5 posto u prvoj polovini godine, dok je Jaguar Land Group zabilježila manji pad u lipnju od 13,2 posto, ali u ovoj godini 34,7 posto.

Inflacija, uska grla u lancu opskrbe, sve veći broj slučajeva koronavirusa u nekim zemljama i stalna nestašica čipova samo su neki od problema koji muče automobilsku industriju u regiji, koja sada bilježi pad od 12 uzastopnih mjeseci.

Najveći proizvođači automobila od BMW-a do Stellantisa su posljednjih tjedana prijavili pad prodaje na globalnom nivou prije rezultata u drugom kvartalu kasnije ovog mjeseca.

Sva četiri glavna tržišta Europske unije – Španjolska, Italija, Njemačka i Francuska – prijavila su pad registracije automobila.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.