Projekt izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH dobio sredstva od 14,62 milijuna KM.

Izgradnja autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar sjever-Mostar jug, najskuplji je projekt na području Grada Mostara koji će dobiti 555,95 milijuna KM u sklopu Programa javnih investicija Federacije 2019.- 2021. U ukupnu vrijednost projekta, uračunat je i kredit u iznosu od 268,48 milijuna KM.

Naime, u Programu koji je izdalo Federalno ministarstvo financija nalazi se 16 mostarskih projekata, od kojih se najviše ulaže u izgradnju autoceste  Koridora Vc, te manji dio novca u projekte vezane za vodoopskrbu, energiju i poljoprivredu.

Ulaganja u Koridor Vc

Tako su u izgradnju autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar jug-Zvirovići, poddionica Mostar jug-Kvanj omogućena sredstva od 176,46 milijuna KM s tim da je planiran kredit od 117,35 milijuna KM,  dok su u izgradnju dionice Ovčari-Mostar sjever poddionica Konjic- tunel Prenj planirana sredstva od 151,67 milijuna KM.

Za dionicu Ovčari- Mostar sjever i poddionicu Ovčari-Konjic u sklopu Koridora Vc izdvojeno je 257,19 milijuna KM, a za poddionicu Tunel Prenj- Mostar sjever i dionica Ovčari -Mostar sjever je omogućeno 406,34 milijuna KM.

Za smjer dionice Ovčari- Mostar sjever, poddionica tunel Prenj planirano je 548,80 milijuna KM.

Projekt izgradnje brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica R Hrvatske, poddionica sjeverna obilaznica Mostara dobio je sredstva od 14,62 milijuna KM. 

Hrvatske pošte Mostar dobile su sredstva od 7,14 milijuna KM za izgradnju poštanskog logističkog središta Hrvatske pošte u Bišću Polju, a projekt koji će izazvati veliku zainteresiranost je mostarska sportska dvorana koja čeka izgradnju još od 1985. godine. Novac bi za izgradnju kulturno-sportskog centra u Mostaru naziva Štreka trebalo izdvojiti Federalno ministarstvo kulture i sporta u iznosu od 48,95 milijuna KM. 

Za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda u Federaciji, Mostar će iz proračuna općine izdvojiti skoro 5 milijuna KM, dok su, prema Programu, planirana i sredstva iz granta Fondova za vlastito sudjelovanje u iznosu od 950 tisuća KM, granta Europske komisije IPA sa također skoro 5 milijuna KM te granta SIDA-e sa skoro 2 milijuna KM. Kredit od 15 milijuna KM za ovaj projekt dat će EIB.

Nadalje, za izgradnju Koridora Vc se nije štedjelo. Projekti u implementaciji su poddionica Buna-Počitelj, dionica Mostar jug-Zvirovići, koja je ukupne vrijednosti 59.648.564 milijuna KM uz financiranje iz Autocesta FBiH te granta i kredita EBRD-a.

Vrijednost od 254 milijuna KM osigurana je za poddionicu Počitelj-Zvirovići, dionicu Mostar jug – Zvirovići za koju su također sredstva izdvojile Autoceste BiH uz kredit EIB-a, a nešto manje novca, odnosno 242 milijuna KM upisana su za izgradnju poddionice Kvanj-Buna, Dionice Mostar jug –Zvirovići gdje je uz sredstva Autocesta BiH osiguran i kredit EIB-e.

Elektroprivrede s novim projektima 

Mostar će, prema Programu, zajedno sa Bihaćem, Novim Sarajevom, Tuzlom i Zenicom sudjelovati u projektu POWER IV – EP BiH – Uvođenje SCADA/DMS i TK u sektor distribucije sa više od milijun KM.

Vjetroelektrana Podveležje dobila je sredstva Elektroprivrede BIH te grantom i kreditom KfW u ukupnom iznosu od 162.725.057 KM.

Elekroprivreda HZHB dobila je sredstva za projekt SCADA/DMS/OMS s pripadajućim komunikacijskim sustavom u vrijednosti od 12.517.312 KM u koju je uključen grant i kredit KfW.

Program nije zanemario ni vrijednost poljoprivrede, pa je na prijedlog Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva odobren Projekt razvoja navodnjavanja u vrijednosti od 34.508.708 KM, u što je uključen i kredit Svjetske banke.

Bljesak.info

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.