Prosvjetari u ŽZH pregovaraju o većoj plaći: Štrajk nije nikome u interesu

Županija Zapadnohercegovačka druga je u Federaciji BiH kada je u pitanju gospodarstvo, no po pitanju plaća prosvjetara je također druga – ali s dna ljestvice.

Prema podacima Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH, nastavnici u osnovnim školama u ŽZH imaju osnovnu plaću u iznosu od 1.395,78 KM, a nižu od njih imaju prosvjetari u Unsko-sanskoj županiji.

Kolektivni ugovor Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH s Vladom ŽZHistječe 13. veljače.

Predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH Stanko Ćurčić rekao nam je da je osnovna plaća nastavnika s visokom stručnom spremom u osnovnim školama još niža od one koju je objavio federalni sindikat te iznosi 1.295 KM odnosno identična kao nastavnicima u posljednjoj Unsko-sanskoj županiji.

To je ponižavajuće. Znamo se pohvaliti da smo druga županija u Federaciji nakon Sarajevske kada je u pitanju gospodarstvo i BDP po glavi stanovništva, no kada su u pitanju plaće prosvjetara tu smo pri samom dnu, kazao je za Ćurčić portal Jabuka.tv.

Prošli tjedan održan je zajednički sastanak Sindikata s predstavnicima Vlade ŽZH i novoosnovanim Povjerenstvom za kolektivno pregovaranje.

Izražena je obostrana želja da se ispregovaraju novi kolektivni ugovor i veće plaće, a postavljen je rok od 45 dana. Novina u svemu je da predstavnici Sindikata usposlenih u osnovnim školama vode zajednički zapisnik s predstavnicima Vlade.

Kako nam je potvrđeno, Kolektivni ugovor vrijedi još tri mjeseca nakon isteka.

Predstavnici Vlade ŽZH izrazili su želju da ćemo razgovarati i dalje. Ipak, u prosincu 2023. godine trebali su pozvati Sindikat radi sporazuma o utvrđivanju osnovnice prilikom donošenja proračuna za 2024. godinu, ukazuje Ćurčić.

Početkom prošle godine svjedočili smo općem štraju u osnovnim i srednjim šklama koji je trajao više od mjesec dana, no ove godine situacija izgleda dosta povoljnije te je štrajk posljednja opcija.

Želimo mirnim putem to riješiti jer nikome nije u interesu da se ide u štrajk. Iscrpit ćemo sve mogućnosti da do toga ne dođe. Želimo postići dogovor bez štrajka i nadmudrivanja, bez bildanja mišića jer pregovaramo kao partneri, ističe za portal Jabuka.tv predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZHStanko Ćurčić.

Izvor: Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH

Prošli Kolektivni ugovor donio je prosvjetarima povećanje plaće od 12,8 posto, a Ćurčić nam je otkrio da se ovoga puta traži dugoročnije rješenje.

Tražili smo 55% od prosječne plaće u Federaciji BiH. Trenutno naša osnovica iznosi 640 KM, a ako bi Vlada pristala da se naša primanja vežu s iznosom prosječne plaće u Federaciji, tada bi nam osnovica iznosila 720 KM, objasnio je Ćurčić izrazivši nadu da će pregovori proteći u najboljem redu i na obostrano zadovoljstvo.

Plaće će biti povećane

Ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Daniela Perić rekla nam je da će do povećanja plaća djelatnicima u osnovnim i srednjim školama sigurno doći.

Kao resorna ministrica, zalažem se za povećanje plaća djelatnicima osnovnih i srednjih škola. Povećanje plaća će biti u okvirima mogućnosti, a o tome koliko će povećanje biti, još ne možemo govoriti. Prošli tjedan počeli su pregovori o Kolektivnim ugovorima za prosvjetare i nadam se da će oni biti potpisani što prije. Vlada je formirala pregovaračko tijelo za sve proračunske korisnike u našoj županiji te se nadamo da će sve završiti u najboljem mogućem redu i na obostrano zadovoljno, izjavila je za portal Jabuka.tv ministrica obrazovanja ŽZH Daniela Perić dodavši da je cilj da plaće budu bolje.

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH Jasminka Petric kratko je potvrdila za portal Jabuka.tv da su predstavnici spomenutog sindikata također održali sastanak s predstavnicima Vlade te da očekuju novi poziv.

Kolektivni ugovor profesorima u srednjim školama istječe 14. veljače te će nakon toga vrijediti još tri mjeseca.

Tko čini pregovaračko tijelo Vlade ŽZH?

Vlada ŽZH je na 18. sjednici održanoj 26. rujna 2023. godine imenovala Povjerenstvo za kolektivno pregovaranje sa sindikatima iz djelatnosti čiji su članovi korisnici Proračuna ŽZH i javnih ustanova u vlasništvu ŽZH.

Ispred Vlade ŽZH imenovani su: Marijana Nosić i Ivica Gavran iz Ministarstva financija, Mirela Perić iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa, Jelena Šimić iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, Marica Miletić iz Ministarstva unutarnjih poslova, Denis Primoraciz Ministarstva pravosuđa i uprave i Ivan Topić iz Ureda za zakonodavstvo Vlade ŽZH.

11 komentara

  • Srednjoškolski sindikat se more samo izborit da svima smanje place koliko je sposobna Petriceva. Ona samo gleda da je netko ubaci na poziciju ali nikako da uspije. Sindikat joj je kruna karijere ha ha

  • DRAGI NASTAVNICI AKO VAM SE NE SVIĐA NAPUSITE I NA BIRO PA VIDITE KAKO JE TAMO GAMAD BEZOBRAZNA
    OD 7 DO 12 U ŠKOLI KOLIKO JE TA RADNI SSTI DNEVNO???? AJDE.U PRIVATNIKA PA VIDI KAKO SE TAMO VADI MAST IZ REBARA
    …. ĐUBRAD JEDNA

    • Imam učiteljicu u kući i mogu ti reći da uvik vuče neke knjige, stalno čita, piše tako da im se to kratko vrime može svezati mačku o rep jer stalno imaju posla. Roditelji zivkaju uvik nešto. Druga radi u trgovini, plaća malo manja, odradi svoje i slobodna a starija se trala u školi 6 godina više.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.