Prvi smrtni slučaj nakon primanja Pfizerovog cjepiva

Na Novom Zelandu prijavljen je prvi smrtni slučaj povezan sa primanjem cjepiva Pfizer.

Ministarstvo zdravlja objavilo je informaciju nakon revizije neovisnog Odbora za sigurnost cjepiva protiv Covida-19 o smrti žene poslije imunizacije. U priopćenju nije objavljena starosna dob preminule.

U priopćenju se ističe da Odbor smatra da je žena umrla od miokarditisa koji je poznat kao rijetka posljedice Pfizerovog cjepiva.

Miokarditis je upalno oboljenje mišićnog sloja srca koji utiče na sposobnost organa da pumpa krv i može izazvati promjene u radu srca.

-Ovo je prvi slučaj na Novom Zelandu da je smrt nastupila nekoliko dana nakon cijepljenja “Pfizerovim” preparatom – navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je slučaj prebačen patologu i da uzrok smrti još nije utvrđen. Neovisni odbor smatra da je miokarditis vjerojatno uzrokovan cijepljenjem.

Novi Zeland je do sada privremeno odobrio cjepiva protiv Covida 19 “Pfizer/Biontech”, “Jansen” i “Astra Zeneca”, ali je “Pfizer” jedina doza koja je odobrena za imunizaciju stanovništva.

Novi Zeland se bori protiv epidemije delta soja koronavirusa nakon što skoro šest mjeseci nije bilo nijednog slučaja zaraze.

U zadnja 24 sata na Novom Zelandu su zaražene 53 osobe, a početkom mjeseca uvedena je blokada kako bi se spriječilo širenje delta soja virusa.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.