Putin razgovarao s Charlesom Michelom, žestoko je prozvao EU

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da Kijev ne dopušta predaju ukrajinskih branitelja koji još pružaju otpor iz čeličane Azovstal u luci Mariupolju pod ruskom opsadom.

“Svim ukrajinskim vojnicima, nacionalističkim borcima i stranim plaćenicima život je zajamčen ako polože oružje (…) No kijevski režim ne dopušta tu mogućnost”, rekao je Putin, a prenosi se u priopćenju Kremlja objavljenom nakon telefonskog razgovora Putina i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela.

Dan ranije ruski predsjednik je naredio opsadu golemog industrijskog kompleksa Azovstala, gdje je, tvrdi Moskva, 2000 vojnika, ali nije naredio napad kako bi se sačuvali životi ruskih vojnika.

Putin prozvao EU

Putin je usto u petak ocijenio “neodgovornima izjave predstavnika EU o potrebi rješavanja situacije u Ukrajini vojnim putem i činjenicu da se prešućuju mnogi ukrajinski ratni zločini”.

Kremaljski šef je usto optužio “čelnike većine zemalja EU da otvoreno podupiru rusofobne mjere”, misleći na isključenje Rusije iz kulturnih i športskih događanja.

Putinov uvjet za sastanak

Reuters prenosi da je Michel u telefonskom razgovoru pozvao Putina da izravno stupi u kontakt sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim i apelirao na prekid vatre u Ukrajini. Jasno je istaknuo kako je invazija neprihvatljiva te je detaljno iznio posljedice europskih sankcija Rusiji, rekao je dužnosnik EU.

Vladimir Putin rekao je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da će izravno razgovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim samo ako razgovori daju konkretne rezultate.

Putin je rekao da Kijev nije spreman tražiti obostrano prihvatljiva rješenja i da je Ukrajina nedosljedna u pregovorima.

Ranije ovog tjedna glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija predala ključne dokumente Ukrajini za nastavak mirovnih pregovora te da je lopta na ukrajinskom terenu. Ali Zelenskij je kasnije rekao da Ukrajina nije dobila nikakve dokumente od Rusije.

Michel pozvao na prekid vatre

Michel je također pozvao na prekid vatre u povodu nadolazećeg pravoslavnog Uskrsa i na uspostavu sigurnih evakuacijskih ruta za civile koji žele napustiti opkoljene gradove poput Mariupolja. Iz diplomatskih se izvora doznaje da je Michel iznio Putinu procjenu ruskih gubitaka kako bi pokušao ispuniti informacijski vakuum oko ruskog predsjednika.

“On je s ruskim predsjednikom podijelio svoje viđenje ruskih pogrešnih procjena i gubitaka, djelomično kako bi ispunio informacijski vakuum koji možda postoji oko Putina”, istaknuo je europski izvor.

Michel je nedvosmisleno osudio ruski rat, detaljno naveo troškove sankcija koje EU nameće Rusiji zbog agresije i kršenja međunarodnog prava, podsjetio na nepokolebljivu potporu EU Ukrajini i njezinu teritorijalnom integritetu, navodi isti izvor. Dva dana ranije Michel je posjetio Ukrajinu.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.