Putin se danas obraća javnosti, očekuje se najava drugog vala mobilizacije

Američki think tank Institut za proučavanje rata javlja da bi ruski čelnik Vladimir Putin mogao najaviti drugi val mobilizacije u idućim danima, vjerojatno već 18. siječnja. Podsjećaju da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer objavio da će Putin održati govor u Sankt Peterburgu u prigodi obilježavanja 80. obljetnice probijanja opsade Lenjingrada u Drugom svjetskom ratu.

I dok se stanovnici Dnjipra oporavljaju od strašnih ruskih raketnih napada, Kijev čini sve u svojoj moći kako bi se izbjegle slične tragične posljedice. Naime, postojeći obrambeni sustavi nisu sposobni zaustaviti ruske zastarjele, ali izrazito ubojite rakete.

– Zahvalni smo svojoj zemlji na svemu što čini kako bi nas obranila od ruskih agresora, no mi jednosavno moramo imati bolju protuzračnu obranu, i sve dok se to ne dogodi – ljudi će, nažalost, ginuti. Zato molimo sve naše prijatelje sa zapada da nam što prije osiguraju najmodernije raketne sustave.

I doista iz Sjedinjenih Država stižu dobre vijesti, nakon susreta predsjednika Bidena i nizozemskog premijera ukrajinska protuzračna obrana dobiva znatno pojačanje.

– Važne su to vijesti jer označavaju kraj uspješnih pregovora o međunarodnoj vojnoj pomoći Ukrajini. Nizozemska će vrlo skoro u našu zemlju poslati jedinicu sustava Patriot. Hvala ti, Mark. To je dodatna jedinica, uz tri obećane, što će znatno ojačati našu protuzračnu obranu, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

No nisu dovoljne samo rakete. Riječ je o sofisticiranim sustavima, za koje je potrebna dugotrajna i stručna obuka. A upravo ona, daleko od očiju javnosti, traje u američkim vojnim bazama.

– Svjesni smo toga da su mediji vrlo zainteresirani za tu vijest. I zato vam mogu poručiti da je obuka počela, odnosno da traje već nekoliko mjeseci, da je u nju uključeno gotovo 100 ukrajinskih vojnika te da sve napreduje prema planu, rekao je general Patrick Ryder, glasnogovornik Pentagona.

I dok se čekaju Patrioti – u Ukrajinu stiže druga vojna oprema i teško naoružanje. Na istoku zemlje u obrani od ruske agresije učinkovite su polovne poljske haubice, dometa od gotovo 40 kilometara.

– Jučer su nas Rusi napali i topništvom i pješaštvom. No, kada smo mi počeli pucati, situacija se drastično promijenila. Rusi su iz faze napada odjednom se počeli povlačiti, tako da smo osvojili dio novog teritorija.

A upravo je to želja iz Kijeva. Dobiti što više modernog oružja sa zapada kako bi protjerali ruskog agresora s istoka zemlje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.