Rata kredita mu povećana za čak 120 KM, evo što je odlučio napraviti

Banjalučanin kojem je od 1. siječnja rata kredita povećana za nevjerojatnih 120 KM odlučio je da više ne strahuje zbog rasta EURIBOR-a. Promjenjivu kamatu zamijenit će u fiksnu.

Kada sam saznao koliko mi je banka povećala ratu, prvo mi trebalo neko vrijeme da dođem sebi. Onda sam uzeo telefon u ruke i zvao sve i jednu banku u Banjaluci da vidim kakve su mi mogućnosti.

U jednoj banci koja je njemu ponudila najpovoljnije uvjete uzet će kredit sa fiksnom kamatnom stopom.

Novim kreditom sa fiksnom kamatom zatvorit će postojeći kredit u banci kojoj trenutno vraća dug.

 – Jedna banka je zaista najpovoljnija i tu će mi rata biti 678 KM do kraja otplate, odnosno narednih 15 godina – kaže ovaj Banjalučanin kojem je banka u kojoj ima postojeći kredit ponudila lošije uvjete, odnosno veću kamatu za kredit sa fiksnom kamatom na 15 godina u odnosu na banku za koju se odlučio. Kada ništa ne bih mijenjao, otplaćivao bih 639 KM i rata će mi rasti sigurno još ovu i vjerojatno narednu godinu. Ostalo mi je da otplaćujem još 22 i po godine, a to je zaista dug period i tko zna što će se sve izdogađati u naredna dva desetljeća– priča ovaj Banjalučanin.

Dakle, promjenom kamate u fiksnu, njemu će rata kredita biti veća za 39 KM, skratit će period otplate sa 22 i pol na 15 godina i ono što je u ovom trenutku najvažnije – rata mu ostaje ista do kraja otplate kredita.

Ovaj mladi građanin Banja Luke podigao je 2018. godine stambeni kredit od 100.000 KM kako bi riješio stambeno pitanje.

Kamata je promjenjiva što znači da je vezana za stopu EURIBOR-a, a inače svi krediti preko 15 godina su sa takvom kamatom.

Kredit je digao na 25 godina i rata mu je bila 501 KM sve do srpnja prošle godine kada je rata povećana na 513 KM zbog rasta EURIBOR-a, a od 1. siječnja rata mu je povećana na čak 639 KM.

– Očekivao sam da će mi rata porasti, ali nisam mogao ni da pretpostavim da će to biti ovoliki udar. Kako je krenulo, bit će kao s kreditima u švicarskim francima – zaključuje ovaj Banjalučanin.

Podsjećamo, EURIBOR je od 2015. godine u padu, jedno vrijeme je bio negativan, a od srpnja prošle godine raste usljed mjera Europske centralne banke koja pokušava obuzdati inflaciju.

Tako je EURIBOR 1. srpnja bio 0,238 posto, a od 1. siječnja ove godine je već 2,732 posto.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.