Razmišlja se o donaciji organa preminule djevojčice, Beroš: ‘Procedura je tek na početku‘

Dvoipolgodišnja djevojčica iz Nove Gradiške koja je u Klaićevoj bolnici podlegla stravičnim ozljedama koje joj je nanijela vlastita majka mogla bi spasiti život drugoj djeci.  Naime, bolnica, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo socijalne skrbi tj. nadležni centar razmatraju opciju doniranja njezinih organa.

Za to je potrebna suglasnost njezinih roditelja koji se nalaze u istražnom zatvoru, pa je država tražila načine kako da na drugi način to ishodi. Jedna od opcija bila je da sud po hitnom postupku odredi zakonskog skrbnika koji bi preuzeo ingerencije i potpisao da se organi daju za spas druge djece. Dnevnik.hr neslužbeno doznaje kako su oba roditelja ipak potpisala suglasnost za doniranje organa. Uz to je stigla i suglasnost Ministarstva zdravstva pa slijede pripreme za proceduru eksplantacije. Povodom cijelog slučaja oglasio se Vili Beroš, i to pisanim putem za N1. Izražavam žaljenje i veliku tugu zbog preminule djevojčice u Klinici za dječje bolesti Zagreb.

Unatoč svim poduzetim terapijskim mjerama i izuzetnim naporima intenzivističkog tima, došlo je do kritičnog kliničkog pogoršanja te je prema protokolu proveden postupak za utvrđivanje moždane smrti. Upućujem iskrenu sućut njenim donedavnim udomiteljima i ostalima koji su je voljeli i činili sve kako bi pronašla svoju sigurnu luku. Nažalost, nije doživjela takav scenarij već najgori mogući ishod za koji odgovorni trebaju snositi posljedice. Određena je utjeha da će djevojčica pronaći svoj mir u vječnosti te da će transplantacijom organa darovati život drugima – napisao je Beroš redakciji N1 i nakon toga objasnio proceduru oko darivanja organa. – Procedura doniranja organa je u samom početku.

Prema odredbama Zakona o presađivanju ljudskih organa u svrhu liječenja, nakon utvrđene moždane smrti te ispunjenih kriterija za darivanje, bolnički transplantacijski koordinator obavlja razgovor s obitelji u svrhu dobivanja pristanka na darivanje organa. Slijedi postupak prijave darivatelja u informatički sustav Eurotransplanta putem kojeg se dodjeljuju prijavljeni organi darivatelja pacijentima na listi čekanja. Organi darivatelja se dodjeljuju pacijentima na listi čekanja sukladno dogovorenim pravilima koja su usuglašena među svim zemljama članicama Eurotransplanta, od stupnja hitnosti, vremena čekanja na listi do ostalih parametara.

Dežurni koordinator ministarstva pritom pruža svu potrebnu logističku podršku eksplantacijsko/transplantacijskim timovima prilikom cijelog eksplantacijskog postupka te je u stalnoj komunikaciji s dežurnom službom Eurotransplanta. Ranije danas, sućut je izrazio i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. “Počivala u miru. Ne ponovilo se”, napisao je na Twitteru. 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.