Roditelji iz ŽZH traže HITNO rješenje problema koji su doveli do štrajka

Prosvjetari u ŽZH štrajkaju od 24.11.2021., a riješenje se ne nazire. Danas smo na mejl našeg portala dobili dopis kojeg potpisuju roditeljska vijeća Širokog Brijega, Posušja i Gruda. U dopisu se jasno traži hitan prekid štrajka i mirno pronalaženje rijšeenja. Dopis prenosimo u cijelosti, bez uredničkih intervencija:

PREDMET: zahtjevi roditelja u svezi generalnog štrajka u srednjim školama ŽZH

Poštovani članovi Vlade, posredno članovi Skupštine ŽZH i osnivača,

Nastavno na generalni štrajk nastavnog osoblja srednjih škola u Županiji Zapadnohercegovačkoj koji je u tijeku od 24.11.2021.godine, predstavnici roditelja RV u našoj županiji su u ime svih roditelja uzeli za shodno poslati mišljenje i određene zahtjeve, a u svezi ove problematike.

Ne svrstavajući se ni na čiju stranu osim na stranu naše djece, prvenstveno izražavamo duboko nezadovoljstvo postojećom situacijom  ali razumijemo stranu pokretača štrajka osobito što se radi o legalnom načinu potraživanja svojih osnovnih prava.

U cilju što skorijeg rješavanja štrajka roditelji su poduzeli i poduzet će sve legalne korake  .

Kako je poznato, roditelji su održali sastanak sa ministricom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Ružicom Mikulić, dana 02.12.2021.godine koja je roditelje i uputila na obraćanje Vladi budući da nije imala neke odgovore koji su roditelji zahtijevali. Također, na sastanku je ministrica tvrdila da novca kao temelja rješenja štrajka, u ovom slučaju, nema.

Dakle, ozbiljnosti u rješavanju postojeće situacije nema.

Aludirajući na zrelost politiziranja, a u duhu postavljenih zahtjeva od strane pokretača štrajka, ne nalazimo osobito  pametnim   u ovoj osjetljivoj situaciji tvrditi bez pregovora ovakve stvari, uzimajući u obzir da je politika promjenjiva kategorija podložna izazovu i nalaženju rješenja.

Ovdje se konkretno oslanjamo na informacije koje smo dobili od strane ministrice a i onoga šta je izašlo u javnost po pitanju organiziranja mirovnog vijeća. Zakon je jasan i roditelji su upoznati sa pozitivnim zakonima, osobito Zakonom o štrajku i Zakonom o mirnom rješenju radnih sporova.

Jeste li zakasnili sa ovom krucijalnom stvari?

Jeste li svjesno ili nesvjesno zakasnili?

Jeste li svjesni šta znači izaći u javnost sa činjenicom da ne pregovarate kako su zakon i zakoni naložili?

Odbijate li pregovore šuteći kao administracija, pa onda mimo svih pravila šaljete osobu za mirovno vijeće?

Smatramo da svjesno puštate da se roditelji i javnost svrsta na stranu onoga koji radi proceduralno, najavljuje nadređenima štrajk danima prije, a dobiju samo ignoriranje.

U suprotnom, očita je situacija da će štrajk trajati toliko dugo da neće preostati ništa drugo nego organiziranje prosvjeda od strane svih zainteresiranih  skupina, što je također legalna kategorija.  

Naši zahtjevi su vrlo jednostavni:

-vratiti našu djecu   u klupe i ponudite im, vi i mi skupa, najbolje moguće obrazovanje na koje imaju pravo;

-zadržite mlade i sposobne ljude na ovim prostorima. Sa odugovlačenjem rješenja idemo u smjeru egzodusa;

-prijedlog da u pregovorima ,u smislu promatrača, sudjeluje i imenovani roditelj, izabran između predstavnika Roditeljskog vijeća.

Želimo vjerovati da se radi o štrajku za dostojanstvo učenika i profesora bez kojih naša Županije ne može dalje. Svjedoci smo i da ovo nije jedini štrajk koji je u tijelu u FBiH.

Niti jedna profesija, u FBiH, nije sigurna te su loši uvjeti rada zajednički svima. Ovdje ne svrstavamo politiku koja se sa štrajkačima suočava iz toplih ureda i koja je, očito, trenutno jedina profitabilna.

Svi radnici imaju iste zahtjeve i želje: više plaće i bolji uvjeti rada.

Je li onda moguće, ne spominjući proračun (koji pune građani ove Županije) i korisnike istog, da su najniže place u sektoru obrazovanja u ŽZH, od svih županija koje rade po hrvatskom planu i programu?!

Da se radi o najlošije plaćenim službenicima sa visokom stručnom spremom, u BiH?!

Dio smo povijesne školske godine, tzv. poslije korone, iako pandemija nije niti blizu svoga kraja. Strah za goli život najbolje osjećaju oni koji imaju posljedice virusa. Školska godina je napokon krenula po nastavnom planu i programu, kako je planirano.

No, za djecu je svaka promjena onog “normalnog” tektonske prirode i posljedice se osjećaju dugi vremenski period. Ovoga su svjesni svi u procesu obrazovanja.

Kao izvršna a posredno i zakonodavna vlast, ili osnivačka, imate veliku odgovornost za povrat u škole i tražimo maksimalnu angažiranost svih pomenutih, kako idejama, vremenom tako i prijedlozima .Ovo je izazov a ne problem i krenite u rješavanje istog.

Štrajk je za roditelje trebao biti riješen jučer, a ne sutra.

Iz svega navedenog, roditelji APELIRAJU prvenstveno na zdrav razum vladajućih koji vodi HITNOM rješenju štrajka.

Na znanje i odgovornost:

-Skupština ŽZH,

-osnivač (Grad Široki Brijeg, Općina Posušje, Općina Grude, Grad Ljubuški).

Uz suglasnost:

-Roditeljskih vijeća Gimnazije i Srednjih strukovnih škola: Posušje, Grude, Široki Brijeg

Posušje.info

7 komentara

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.