Roditelji podržali prosvjetne djelatnike, nužna žurna reakcija Vlade

Roditelji ispred roditeljskog vijeća Gimnazija Široki Brijeg, Ljubuški i Posušje zajedničkim pismom su se obratili javnosti i stali na stranu prosvjetnih djelatnika. U pismo zahtijevaju žurno rješavanje problema i što skoriji povratak đaka u školske klupe! Pismo prenosimo u cijelosti!

Poštovani,

Roditelji Roditeljskih vijeća Gimnazija: Široki Brijeg, Ljubuški i Posušje se obraćaju aktualnoj Vladi, obzirom da do danas nije došlo do rješenja situacije zvane ŠTRAJK i zahtijevamo da se svaki dan održava sastanak na ovu goruću temu i da se na njoj radi svakodnevno na obje strane.

Do danas, 26. siječnja 2023. godine mi nismo primijetili da se odvija bilo kakav dijalog na relaciji suprotstavljenih strana.

Ako je do sada bilo nejasno, JAVNO se svrstavamo na stranu prosvjetnih djelatnika i želimo da ustraju u svojoj borbi jer su im plaće sramotno niske. 

Naša Županija je među gospodarski najrazvijenijima u državi. To je ujedno i Županija sa najskupljom potrošačkom košaricom u državi. Usporedimo li plaće naših prosvjetnih djelatnika s onima u drugim županijama, jasno vidimo kako su značajno manje. 

Ovo je ujedno prilika nama roditeljima da iznesemo i određene zahtjeve obzirom da je godinama prisutan osjećaj da je obrazovanje na dnu prioriteta i van fokusa svih interesa.

OBRAZOVANJE DJECE I DIGNITET PROSVJETNIH DJELATNIKA SU VAŽNI!! NAJVAŽNIJI!

Tražimo između ostalog:

 1. povećanje kvalitete nastave (edukacijom prosvjetnih radnika);
 2. povećanje kvalitete predavanja (gradivo se ne smanjuje nego se kvalitetno obrazlaže);
 3. povećanje kulture i nivoa ponašanja kako djece tako i profesora (donošenjem adekvatnih Pravilnika ponašanja unutar i van obrazovnih prostora).

Prošlo je vrijeme suhoparnog diktiranja nastavnog gradiva. Nastava i proces ocjenjivanja trebaju biti prilagođeni današnjim generacijama kako djece tako i profesora i roditelja. Zalažemo se za moderniji pristup i digitalizaciju. 

Tražimo suradnju svih institucija kako bi se, po statistici, uvele kvalitetne smjernice za profesionalniju orijentaciju učenika, na nivou kako osnovne tako i srednje škole. Tada bismo mogli imati obrazovanje prilagođeno potrebama tržišta rada. 

Tražimo uvođenje ozbiljnih priprema za upis u srednje škole i fakultete, kao i strože uvjete za upis u srednje škole, podložne kontroli.

Tražimo donošenje akata na razini Županije i to:

Protokola u slučaju svih vrsta nasilja (fizičkog, psihičkog i emocionalnog) svih sudionika u procesu obrazovanja, 

Pravilnika o odijevanju u obrazovnim institucijama,

Pravilnika o ponašanju u obrazovnim institucijama (učenika i nastavničkog osoblja),

Pravilnik/Poslovnik o radu Roditeljskog vijeća,

Pravilnik/Poslovnik o radu Učeničkog vijeća,

Pravilnik/Poslovnik o radu Nastavničkog vijeća,

Pravilnik o načinu izbora i rada Školskog odbora.

I na kraju, dodatna napomena: na raspolaganju je još 121 dan do kraja nastave za maturante i 128 dana do državne mature u Hrvatskoj, pa je žurna reakcija NUŽNA.

Do sada smo djecu slali na fakultet u Hrvatsku, ne tjerajte nas da ih šaljemo u Hrvatsku i u srednju školu.

9 komentara

 • Sto niste napisali da ne smiju davati inatrukcije oni koji predaju u skoli. To neka rade oni nastavnici koji su na birou pa da i oni bar nesto zarade. Necu te nauciti u skoli nego mi dodji kuci. Prije bi se islo na instrukcije iz matematike i fizike i to vrlo mali broj djece. Danas idu skoro iz svakog predmeta i to vecina.

  4
  2
 • U čije to ime roditeljsko vijeće nastupa. U moje ne. Ne podržavam ministricu ni vladu ali ne podržavam ni sindikat ni štrajk osobito ovako dug i neizvjestan. Odgovorni ste za krivi tajming štrajka i čini se da donekle imate nerazumne i nerealne zahtjeve. Treba vam veća plaća , zaslužujete više poštovanja od ovog društva ali ste nerazumnim postupkom načinili veliku štetu svima a najviše djeci. Svojeglava ministrica će svakako otići a vi ste ipak trebali znati do čega će ovo doći i zato ste odgovorni

  7
  3
  • Tako je, sad je jasno da je ovakav izbor termina strajka namjeran. Pokazuje samo da vodje sindikata ne zele rjesavat probleme kompromisom, a drugacije se nikad nije nikakav sporazum postigao. Zele sad u tehnickom mandatu vlade
   silom i pritiskom otjerat ministricu. Nasa djeca su zrtve bolesne ambicije i nespretnog politikanstva par ljudi iz vodstva sindikata. A sindikalno stado ih bez razmisljanja slijedi. Dokad? Po koju cijenu?

 • Sto idu Treba sami da uce uz pomoc roditelja ako negdje zapne Ja imam djecu nikad nisu isli na instrukcije al eto danas je najlakse poslat na instrukcije nego se sam potrudit i pomoc djetetu Budite posteni pa priznajte Najlakse je druge krivit za svoje propuste

  1
  1
 • Tko im je dao podrsku nek se srami ?
  Roditelji bi se trebali dignuti na noge i djecu dovesti u skole ako nece gospoda da radi ima ih na biro
  Laz je velika da roditelji podrzavaju djelatnike skola

  2
  1
 • Ovo je cijeli igrokaz u režiji posuške politike koja hoće smjeniti ministricu a staviti Širića umjesto nje, djeca nam ispaštaju zbog toga.
  Bolesno…

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.