Rusi žestoko granatiraju oslobođeni Herson; Zelenskij: Spremamo nikad jači odgovor

Nedavno oslobođeni ukrajinski grad Herson ostao je bez struje nakon žestokog ruskog granatiranja, objavio je danas regionalni guverner.

Herson su, Rusi okupirali u prvim tjednima invazije, a grad je nakon ruskog povlačenja i ulaska ukrajinskih snaga tjednima bio bez tekuće vode i struje. Opskrba je tek djelomično uspostavljena prošlog tjedna.

Jaroslav Januševič, guverner Hersonske oblasti, okrivio je ruske snage za granatiranje koje je dovelo do novog nestanka struje, dodavši kako inženjeri rade na popravcima.

Nakon što su pod ruskom okupacijom živjeli gotovo devet mjeseci, stanovnici Hersona sad se suočavaju s granatama koje ruske snage redovito ispaljuju otkako su se povukle na drugu stranu rijeke Dnjepar.

Ukrajinske oružane snage danas su objavile da se smanjio broj ruskih snaga u Oleškiju, gradu nedaleko od Hersona na strani Dnjepra koju kontroliraju Rusi.

– Neprijateljske snage povukle su se iz više naselja u Hersonskoj oblasti i raspršile u šumama kod autoceste između Oleškija i Hole Pristana, objavila je vojska referirajući se na autocestu koja se proteže paralelno s rijekom Dnjepar na dijelu teritoriju pod kontrolom Rusa.

Ukrajina sprema “teže protumjere” kao odgovor na rusko bombardiranje na bojišnici, rekao je sinoć ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dodavši da će ti napadi biti znatno jači od onih koje je Ukrajina ranije pokrenula protiv ruskih snaga.

– Analiziramo namjere okupatora i pripremamo protumjere – teže protumjere nego što je dosad bio slučaj, rekao je Zelenski, koji nije elaborirao o kakvim se točno protumjerama radi. Ukrajinske snage su u proteklim tjednima i mjesecima ostvarile značajan napredak na bojišnici, oslobodivši okupirane teritorije u regijama Harkiv i Herson.

No, zapadne obavještajne agencije upozoravaju da, iako se čini da Rusija trenutno uzmiče, konflikt vjerojatno neće završiti na bojišnici, nego za pregovaračim stolom.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da je Zapad imao “realnu šansu” izbjeći konflikt u Ukrajini, ali je umjesto toga “odlučio odbiti ruske prijedloge o zaustavljanju širenja NATO-a i pristati na specijalni sigurnosni status Kijev”.

Šef ruske diplomacije rekao je to na press konferenciji u Moskvi.

Zapadni diplomati su je pak ranije poručili da su ruski prijedlozi uoči invazije na Ukrajinu bili “nerealistični i neiskreni”. Ruski šef diplomacije je danas također optužio NATO da “pokušava uvući Indiju u anti-ruski i anti-kineski savez u trenucima kad Zapad pokušava istisnuti ruski utjecaj”.

Lavrov je dodao da Južnokinesko more postaje regija u kojoj je NATO spreman podići tenzije.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.