S PRIJEZIROM ODBACUJEMO VAŠE PODANIŠTVO Hrvatski studenti žele ispraviti nepravdu nanesenu Hrvatima u BiH

Ako dva desetljeća traju trendovi favoriziranja kršenja prava Hrvata u BiH, te istovremeno kod značajnog dijela predstavnika Republike Hrvatske ne postoji volja za dugoročno rješenje, onda je, smatraju studenti, to ništa drugo nego podaništvo pojedinih institucija i predstavnika vlasti prema kratkoročnim interesima koje su im godinama nametali strani dužnosnici te organizacije koje se protive artikuliranju jasnih državničkih poteza.

Pod podaništvom, koje s prijezirom odbacujemo, mislimo na nezainteresiranost, nerad i nerazumijevanje, ali i rad koji je protivan interesima Republike Hrvatske i Hrvata u BiH kako dosadašnjih tako i aktualnih dužnosnika s hrvatske političke scene, navedeno je u izjavi organizatora skupa „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“, koji je ovog tjedna održan u Zagrebu, a tijekom kojeg su predani zahtjevi hrvatskih studenata vlastima Republike Hrvatske.

 

Organizatori skupa su okupljeni u inicijativu „Hrvatski studenti protiv nepravde“, a od hrvatskih vlasti traže proaktivno vođenje politike prema BiH i bh. Hrvatima.

„Inicijativu ‘Hrvatski studenti protiv nepravde’ čine studenti iz svih dijelova Hrvatske i BiH koji odbacuju podaništvo pojedinih predstavnika hrvatskih vlasti, među koje spadaju i prethodne vlade, predsjednici, zastupnici u Hrvatskom saboru te pojedini diplomati. Pod podaništvom mislimo na nezainteresiranost, nerad i nerazumijevanje, ali i rad koji je protivan interesima Republike Hrvatske i Hrvata u BiH. To se vrlo često, izravno ili neizravno, poklapalo i poklapa s potezima koji su u posljednja dva desetljeća bila usmjerena protiv ustavnih prava Hrvata u BiH. Konkretnije, pojedini dužnosnici Republike Hrvatske ne samo da su bili pasivni akteri, nego su u određenim trenucima aktivno pomagali međunarodnim ili dužnosnicima iz političkog Sarajeva u degradiranju političkih, ljudskih, ekonomskih i drugih prava Hrvata u BiH“, poručili su organizatori skupa u pisanoj izjavi za Dnevnik.ba.

Ako dva desetljeća traju trendovi favoriziranja kršenja prava Hrvata u BiH, te istovremeno kod značajnog dijela predstavnika Republike Hrvatske ne postoji volja za dugoročno rješenje, onda je, smatraju, to ništa drugo nego podaništvo pojedinih institucija i predstavnika vlasti prema kratkoročnim interesima koje su im godinama nametali strani dužnosnici te organizacije koje se protive artikuliranju jasnih državničkih poteza.

„Želimo naglasiti da naš prosvjed nije uperen protiv međunarodnih organizacija. Dapače, naglasili smo da Republika Hrvatska kao članica istih ima mogućnost riješiti postojeće izazove, ali biti članica tih organizacija ne smije značiti pasivnost i šutnja. Naprotiv, te bi organizacije trebale služiti kao sredstvo hrvatskim interesima, a ne obrnuto“, pojašnjavaju hrvatski studenti.

Rezultat toga su, vele, postojeće selektivne optužnice protiv pripadnika HV-a i HVO-a te nemogućnost stvaranja dugoročnog dijaloga između hrvatskih predstavnika s predstavnicima drugih konstitutivnih naroda u BiH.

„Stoga, preziremo nepostojanje želje za politikom koja bi konkretno riješila sve izazove, ali i aktivno degradiranje prava Hrvata u BiH, što smo posebno naglasili u našoj predstavci koju je potpisalo preko 6.000 građana. Ovom inicijativom vraćamo obraz Republici Hrvatskoj“, poručuju.

Studente su u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primili članovi klubova zastupnika HDZ-a Božo Ljubić, Hrvoje Zekanović iz Hrasta,  Mosta na čelu s Božom Petrovom, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

„Svi su oni potpisali zahtjeve, kao što su to učinili i neki nezavisni zastupnici, ali i drugi zastupnici spomenutih klubova i stranaka. Predstavku je potpisala i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić. Kao što možete primijetiti radi se o članovima i opozicije i saborske većine, što dokazuje kako naši zahtjevi mogu biti točka oko koje se može graditi konsenzus za buduće politike prema BiH i efikasne zaštite političkih i ljudskih prava Hrvata u BiH, posebno branitelja HV-a i HVO-a koji se nalaze u iznimno teškom položaju“, priopćili su.

Više su puta istaknuli kako iza ove studentske inicijative ne stoji nijedna politička stranka. Strogo odbacuju svaki pokušaj povezivanja naše inicijative s bilo kojom političkom strankom.

„Mi smo pokušali pristupiti svim saborskim i europskim zastupnicima na jednak način. Kvaliteta naših zahtjeva omogućila je da neki od njih prepoznaju naše prijedloge kao točku polaska za jasnu i konkretnu politiku prema BiH te ostvarivanju prava koja pripadaju Hrvatima prema Ustavu BiH, a koje je Republika Hrvatska prema više zakona i međunarodnih sporazuma dužna štititi. Naši zahtjevi nisu djelo bunta ili politikantstva, nego se radi o prijedlozima koji su vrlo detaljno i dugo promišljani. Podsjećamo vas da su studenti već prije četiri godine ustali protiv nepravde koja se dogodila hrvatskoj šestorki u Haaškom sudu, i koja je nažalost kulminirala sa smrću generala Slobodana Praljka. Studentima ne trebaju stranke da bi se organizirali i znali stati na kraj nepravdi, poručili su hrvatski studenti.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.