Sagradio lažni granični prijelaz sred ničega pa “migrantima” naplaćivao po 10.000 eura za “prelazak u EU”

Pretprodaja stanova Posušje

Ruske vlasti uhitile su čovjeka koji je izgradio lažni granični prijelaz u šumi blizu granice s Finskom i obećao tzv. “migrantima” da će ih prokrijumčariti u Europsku uniju. Oni su mu za to dali preko 10.000 eura svaki!

Prema tiskovnoj službi granične kontrole za Sankt Peterburg i Lenjingradsku regiju, prošlog četvrtka u regiji Vyborg privedena su četiri imigranta iz “Južne Azije” – ne precizira se točno iz koje države, no vjerojatno se radi o Pakistanu ili Afganistanu – i njihov pratitelj iz jedne od zemalja bivšeg SSSR-a. Utvrđeno je da su se stranci za novčanu nagradu složili da ilegalno pređu državnu granicu Ruske Federacije s Republikom Finskom.

Za “uslugu” je građanin ZND-a koji se dobrovoljno javio za vodiča trebao dobiti više od 10 tisuća eura po glavi.

Međutim, on zapravo nije planirao ispuniti obvezu. Izradio je i postavio lažni granični prijelaz u šumi, rampu i table s upozorenjima po uzoru na one prave, i vodio migrante do njih. Koliko je već puta prije nego što je uhvaćen “prošvercao” imigrante u EU – odnosno ostavio ih sred šume i zbrisao s njihovim novcem – nije poznato.

Prema informacijama granične tiskovne službe, put Azijata iz sjeverne prijestolnice do Finske bio je težak: isprva ih je vodič vodio javnim putevima, a potom i seoskim cestama, a zatim je uslijedio dulji hod oko jednog od jezera u okrugu Vyborg da bi sve bilo uvjerljivije.

Zatim su migranti stigli u šumu na odredište, “rusko-finsku granicu”. “Krijumčar” je na put uzeo i čamac na napuhavanje – kako je objasnio, “za svaki slučaj”.

“Nevjerojatne avanture stranaca u tišini noći u šumama Vyborga završile su odlukom Okružnog suda u Vyborgu o osudi četvorice građana jedne od zemalja Južne Azije za administrativno djelo iz članka 18.8 Zakona o upravnim prekršajima Ruske Federacije (kršenje režima boravka u Ruskoj Federaciji stranih državljana), pri čemu je svaka osoba osuđena na novčanu kaznu s prisilnim protjerivanjem iz Ruske Federacije “, navodi agencija.

Dakle, osim što su morali platiti krijumčaru, sad moraju platiti i globu Rusiji, a onda će biti – deportirani odakle su došli.

Napominje se da za organizatora moguća kaznena prijava za prijevaru. “Neuspjeli putnici preko granice bili bi nevjerojatno sretni kad bi se to dogodilo, jer bi se tada mogli nadati da će jednog dana vratiti svoj novac”, zaključila je granična kontrola.

Kršenje državne granice Ruske Federacije krivično je djelo za koje je propisana kazna zatvora do dvije godine, a kada zločin počini skupina osoba – do šest godina.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.