Sarajevo se jutros ponovo guši u smogu, zbog magle pojedini letovi otkazani

Jutros je zrak u glavnom gradu Bosne i Hercegovine ponovo nezdrav, zagađenje i smog su okovali Sarajevo, a pojedini letovi s aerodroma su otkazani zbog slabe vidljivosti.

Prethodnih dana je također bilo izuzetno zagađeno vrijeme praćeno gustom maglom i smogom što je kao i jutros onemogućavalo pješake i vozače da se kreću.

Na stranici Međunarodnog aerodroma Sarajevo trenutno je navedeno da su otkazana dva odlaska, točnije, letovi aviokompanija Turkish Airlines i Croatia Airlines koji su trebali poletjeti jutros u 6:30, odnosno, u 8:30 sati.

Kao što to u većini slučajeva biva na okolnim brdima i u padinskim naseljima situacija je znatno bolja, zrak je nešto bolji i čišći u odnosu na naselja koja su u nizinama poput Dobrinje, Alipašinog Polja, Hrasnice i Ilidže.

Jutros podaci sa stranice IQAir prema posljednjem mjerenju pokazuju da je Sarajevo na neslavnoj listi zagađenih gradova trenutno na 18 mjestu te da je indeks zagađenosti 154 što se smatra nezdravim zrakom.

Također, prisustvo PM2.5 štetnih čestica trenutno je 61 mikrogram što je, prema naučnim pokazateljima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 12 puta više od dozvoljenog.

Federalni hidrometeorološki zavod BiH prognozira da će danas u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne prevladavati umjereno ili pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje bit će sunčano uz postepeno naoblačenje. Poslijepodne i tijekom noći slaba kiša je moguća u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura od 8 do 14, na sjeverozapadu Bosne do 17 stupnjeva Celzija.

U Sarajevu jutro pretežno sunčano sa maglom u nižim dijelovima grada. Tijekom dana postepeno naoblačenje. Dnevna temperatura oko 8 stupnjeva.

Kada je riječ o nezdravom zraku, doktori uvijek preporučuju da se smanji kretanje vani ukoliko nije neophodno, pogotovo za ranjive kategorije.

U slučaju boravka vani preporučuje se odlazak na planine i u područja sa čistim zrakom.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.