Schmidt: Postoji opasnost od konflikta i raspada BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt govorio je o stanju u BiH, ulozi međunarodne zajednice, Miloradu Dodiku i drugim aktualnim temama.

Kazao je da dok Daytonski mirovni sporazum ne bude proveden u potpunosti, moraju ostati OHR i strani suci.

Ostat će ovako i narednih godina sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH, rekao je gostujući na N1 televiziji.

On je rekao da međunarodna zajednica ostaje u BiH.

Mi nismo na odlasku kako bi to neki željeli. Mi smo preuzeli obavezu da nešto uradimo. Molim vas da nam vjerujete da smo ozbiljni u ovom naumu, poručio je.

Na pitanje je li Dodikov cilj da ga natjera da uradi ono što želi – da donese zakon o državnoj imovini kako njemu odgovara, Schmidt je odgovorio: To jeste drama i bijeda BiH da se 27 godina nije riješila ova tema. Dejtonski sporazum nije riješio ovo pitanje. Po ugovoru je samo raspoređena imovina SFRJ-a između bivših republika. Imamo javne površine i ako neka lokalna zajednica kaže da želi graditi školu onda se mora naći način da se to riješi, riječ je o korištenju. Nisam ja neiskusan, bio sam ministar poljoprivrede. Zajedno ćemo naći neku raspodjelu sa entitetima i Brčko Distirktom.

On je kazao da je ispravno da, prema sadašnjem stanju, državna imovina pripada državi, a onda o mogućnosti korištenja i kako će se to pravno riješiti upravo razgovara radna grupa.

Dodik kaže sve što je kod mene u entitetu to pripada meni. To ne ide tako i nigdje tako nije bilo u Europi. To je državno zemljište. Pošto su njegove financije loše, njemu je samo bitna financijska strana priče, ističe Schmidt.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.