Schmidt: Vrijeme je da se okonča uspostava vlasti u BiH

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio je  kako je krajnje vrijeme da se okonča uspostava vlasti u BiH na temelju rezultata izbora provedenih još u listopadu te je pozvao političke stranke da postupe odgovorno i tako osiguraju nastavak provedbe nužnih reformi.

U autorskom tekstu za sarajevski “Dnevni avaz” Schmidt se oglasio prvi put nakon što je Ustavni sud BiH prošlog tjedna odbacio žalbe na njegove odluke o izmjenama izbornog zakona i ustava Federacije BiH, što su ih podnijeli tadašnji članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Ustavni je sud ocijenio kako su Schmidtove odluke od 2. listopada 2022. sukladne ustavu BiH te da nema razloga za njihovo stavljanje izvan snage pa su time propala očekivanja Stranke demokratske akcije (SDA) i Komšićeve Demokratske fronte (DF) da bi osporavanjem Schmidtovih odluka eventualno otvorili prostor za preuzimanje vlasti, prije svega u Federaciji BiH.

Nakon što su postali dio vlasti na državnoj razini, HDZ BiH i blok bošnjačko-građanskih stranaka, predvođenih SDP-om, dogovorili su i koaliciju na razini Federacije, a rok za uspostavu nove vlade tog entiteta istječe 6. travnja.

Politički akteri moraju se ponašati odgovorno i okončati proces uspostave vlasti, poručio je Schmidt u ponedjeljak, u trenutku kada još nije jasno kako će nova vlada biti formirana.

Iako HDZ i SDP s partnerima imaju većinu u Zastupničkom domu parlamenta Federacije i dalje imaju problem jer odluku o imenovanju vlade odbija potpisati SDA-ov potpredsjednik entiteta Refik Lendo, a njegov je potpis nužna pretpostavka za zakonitu proceduru.

Mediji u BiH proteklog su vikenda najavili kako visoki predstavnik planira ponovo iskoristiti svoje ovlasti te je već pripremio odluku kojom će deblokirati taj proces.

Prema nepotvrđenim najavama, tom bi odlukom pravo imenovanja nove vlade imali predsjednik i jedan dopredsjednik Federacije, a drugi koji se s tom odlukom ne bi složio morao bi za svoj veto dobiti potporu dvije trećine zastupnika u matičnom klubu Doma naroda entitetskog parlamenta.

Odmah su uslijedile reakcije iz SDA i DF-a, a te su stranke ponovo optužile Schmidta da pogoduje prije svega HDZ-u BiH, a ugrožava prava Bošnjaka.

1 komentar

  • BiH su samo dvije hrvatske pokrajine poput Dalmacije ili Slavonije i potrebno ih je vratiti Hrvatima. Točnije Hrvatskoj.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.