Šest mrtvih u napadu u Burkini Faso. Pucali po vjernicima pa zapalili crkvu

ŠEST osoba, među kojima i svećenik, ubijeno je u nedjelju ujutro u napadu tijekom mise u katoličkoj crkvi u Dablu, na sjeveru Burkine Faso, doznaje se od lokalnih i sigurnosnih izvora.

“Oko 9 sati po lokalnom vremenu, tijekom mise naoružane osobe su upale u katoličku crkvu i pucale dok su vjernici pokušavali pobjeći”, rekao je gradonačelnik Dabla Ousmane Zongo. Napadači su ubili pet osoba i svećenika koji je vodio misu.

Prema policijskom izvoru, napad je izvela skupina naoružanih muškaraca između 20 i 30 godina.

Zatim su zapalili crkvu i okolne prodavaonice i otišli do ambulante koju su pretražili te zapalili bolničko vozilo, dodao je Zongo. U gradu vlada panika, ljudi ne izlaze iz domova, a dućani su zatvoreni.

Dva dana nakon otmice

Taj napad je izveden dva dana nakon što su na sjeveru Burkine Faso francuske specijalne snage oslobodile četiri taoca.

Ta zemlja je posljednje četiri godine suočena sa sve češćim napadima koji se pripisuju džihadističkim skupinama. Najprije su napadi bili koncentrirani na sjever, a kasnije nisu bili pošteđeni ni glavni grad, ni druge regije. Od 2015. je u napadima ubijeno oko 400 osoba, prema podacima agencije France presse.

Na meti džihadističkih napada redovno su vjerski dužnosnici, kršćanski i muslimanski.

Krajem ožujka šest osoba je ubijeno u napadu na protestantsku crkvu u Silgadji, na sjeveru Burkine Faso.

U veljači je ubijen jedan salezijanski misionar. Džihadisti su ubili i nekoliko imama jer su ih smatrali nedovoljno radikalnima i optuživali ih za suradnju s vlastima.

Stručnjaci tvrde da su napadi na crkve dio strategije džihadista.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.