Šesteročlana obitelj iz Njemačke doselila u Livno, oduševljeni mjestom

Ministrica znanosti, obrazovanja, kulture i sporta Hercegbosanske županije (HBŽ) Gordana Nakić u petak je ugostila njemačku obitelj iz Leipziga koja se doselila u BiH i od travnja živi u livanjskom selu Golinjevo.

“Iz dana u dan slušamo kako stanovnici naše županije napuštaju svoje ognjište i odlaze u razvijenije zapadnoeuropske zemlje, najčešće u Njemačku. Da migrantska kretanja nisu apsolutno jednosmjerna, svjedoči slučaj šesteročlane njemačke obitelji, a riječ je o Susanne Marielle, njezinu mužu Henryju i njihovih četvero djece u dobi od četiri do deset godina, koji su od mjeseca travnja stanovnici ovog sela”, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Vlade HBŽ-a.

U razgovoru je majka Susanne istaknula kako je sretna što su doselili u Livno, ponajviše zato što su djeca u seoskom okruženju dobila prostor za slobodan rast i razvoj.

Dvoje starije djece prati nastavu na daljinu u Njemačkoj, a u isto vrijeme neobvezno dolaze u osnovnu školu u Podhumu kako bi se socijalizirali u novom okruženju i učili hrvatski jezik.

Od početka sljedeće školske godine obitelj planira djecu upisati u redovitu školu u Podhumu, a roditelji ističu kako su iznimno zadovoljni susretljivošću mještana, brzinom prilagodbe, kao i činjenicom da su djeca zavoljela školu i život u Golinjevu.

Ministrica Nakić zadovoljna je što školski sustav odgovara potrebama novih učenika te je istaknula kako će Ministarstvo poduzeti sve potrebne korake kako bi se djeci omogućilo da u potpunosti prevladaju jezične i kulturne barijere.

Naglasila je kako je dolazak ove obitelji bogatstvo za HBŽ, posebice za Golinjevo i školu u Podhumu.

“Njihovim dolaskom djeca našeg kraja dobila su priliku učiti njemački jezik kroz igru s vršnjacima”, poručila je ministrica.

4 komentara

  • Die Kroaten sind Kroaten. Wir sind keine jugoslawische Menschen. Die Serben und Muslime machen uns Probleme. Sie sind Manipulatoren mit Hass. Und sie machen uberall Probleme. Wir haben unseres Land ohne Blut bekommen. Wir sind keine Brudern mit Serben. Die Muslime und Serben mussen uns Bosnia zuruck geben. Die kommunistische Menschen machen auch Ubel und Ungerechtichkeit. Wir Kroaten leiden. Wir mussen das sagen, trotz dass wir sind in ruhig schon lange. Bosnia muss klappt (passt) zusammen mit heuterige Kroatien. Das ist nur halb. Sie alle wissen das. Aber sie geniessen unsere Trannen. Bosnia muss zuruck ohne Granze uns kommen. Und sie andere konnen Kampf irgendwo andreres haben. Zbs. Krankenhaus. Weil, sie totale Idioten sind. Die Idioten der erste Klasse.

    3
    2

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.