Sezonska prognoza: Evo kakvo nas proljeće očekuje

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu za proljeće ove godine, točnije za razdoblje od 1. ožujka do 31. svibnja.

Prema dostupnim prognostičkim materijalima i ovo proljeće na prostoru Bosne i Hercegovine trebalo bi biti toplije u odnosu na prosječnu proljetnu temperaturu zraka za razdoblje 1981.- 2010. godine.

Vjerojatnost ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se do 60 posto, navedeno je u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Izgledno je da bi sva tri mjeseca mogla biti toplija u odnosu na referentni niz. Pozitivna odstupanja u sjevernim i djelimično u središnjim područjima bit će nešto izraženija u odnosu na jug zemlje. Najveće pozitivno odstupanje temperature očekuje se u svibnju.

Proljeće 2023. godine, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti nešto toplije. Prodori hladnih zračnih masa sa sjevera kontinenta koji će oboriti temperaturu zraka ispod prosječnih vrijednosti mogući su tijekom cijelog promatranog razdoblja, a pojava mraza do treće dekade travnja.

Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka < 0,0 °C) u Bosni tijekom proljeća 2023. je do 20, a na području južne Hercegovine do četiri mrazna dana.

Ukupna sezonska suma padalina prema istim prognostičkim materijalima trebala bi biti na širem području BiH nešto niža u odnosu na višegodišnji prosjek. Iznadprosječne sume padavina prognoziraju se u sjeveroistočnim područjima. Raspored padavina bit će neujednačen, a najviše padavina prognozira se sredinom proljetnog perioda.

Očekivane ukupne količine padalina trebale bi biti približno jednake u odnosu na proljeće 2022. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje BiH, po pitanju padalina, predviđaju umjerenu (oko 40 posto) vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pojava snijega je izgledna, ali razdoblja padanja snijega u ovom tipu prognoze nije moguće prognozirati, priopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Iz FHMZ napominju da je prognoza oborina na duže vremensko razdoblje složenija i s manjom vjerojatnošću za uspješnost u odnosu na prognozu temperature.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.