Sijarto: Sramota Bruxellesa je što BiH nije dodijeljen kandidatski status

“Obveza je svakog europskog političara da učini sve da se poboljša sigurnost i stabilnost na našem kontinentu. To bi značilo ubrzavanje europske integracije regije zapadnog Balkana – istaknuo je Sijarto.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas nakon susreta s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjoj Luci da Mađari podržavaju stabilnost i europsku integraciju BiH i to ne samo riječima, nego i djelima.

Podsjetio je da se trenutno u BiH nalaze 134 mađarska vojnika u sklopu mirovnih snaga. Na konferenciji za novinare Sijarto je rekao kako je svijet pun izazova, a Europa možda još i više.

– U Europi se vodi rat i pojavljuju se veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi. Zato je obveza svakog europskog političara da učini sve da se poboljša sigurnost i stabilnost na našem kontinentu. To bi značilo ubrzavanje europske integracije regije zapadnog Balkana.

Mi u Mađarskoj smatramo da je sramota Bruxellesa što je toliko usporen ovaj proces i nije u redu odluka što Bosni i Hercegovini nije osiguran status kandidata – istaknuo je Sijarto.

Vlada Mađarske, kako je dodao, odobrila je 35 milijuna eura za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih poduzeća na području Republike Srpske. Dodik je zahvalio ministru Sijartu i njegovom timu što su u svojoj napornoj agendi uvrstili i dolazak u Banju Luku.

– Suradnja sa Mađarskom za nas je jako važna i predstavlja putokaz kojim se trebamo kretati – rekao je  Dodik.

Naveo je kako je to bila prilika da razgovaraju o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, dodajući da žele da ekonomska suradnja bude još veća.

– Upoznao sam ministra Sijarta s tim da se moramo ponašati odgovorno prema očekivanjima naroda u Republici Srpskoj i da mi ne možemo biti dio paketa sankcija prema Rusiji bez obzira na očekivanja nekih centara moći – rekao je Dodik.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.