Silvije Begić – “Igram nogomet karijere”

Posušak Silvije Begić (24) profesionalni je nogometaš čija tržišna vrijednost prema transfermartku iznosi 300 000 eura. Ove godine, nakon hrvatske lige preselio se u Rusiju, gdje nastupa za ruski FC Orenburg s kojim je osvojio rusku drugu ligu. Tim povodom smo razgovarali sa Silvijem i saznali informacije i utiske iz prve ruke. Interview pročitajte u tekstu koji slijedi.

 1. Silvije, kakav je život profesionalnog nogometaša u Rusiji?

Život profesionalnog nogometaša, ne samo u Rusiji nego bilo gdje u svijetu, nije jednostavan. Ja bih rekao da je biti profesionalni nogometaš danas teže nego raditi bilo koji drugi posao. Morate podnijeti određene žrtve, kojih puno ljudi nije svjesno. Najteže je to što moramo jako puno putovati, tako da smo često odvojeni od obitelji i prijatelja. Svi sanjaju o takvom poslu, ali za uspjeh morate biti disciplinirani, morate naći vremena za odmor i morate se zdravo hraniti. Prije svega, mislim da je to psihički i fizički težak posao.

 1. Osvojio si rusku drugu ligu sa FC Orenburgom, jesi li zadovoljan svojom igrom nakon završene sezone?

Odradili smo tešku sezonu, mnogo utakmica, mnogo truda i na kraju se isplatilo. Naravno da sam zadovoljan prije svega, rezultatom. Nije mala stvar biti prvi, i uz to biti jedan od važnih karika u svojoj momčadi. Tako da mogu reći da igram nogomet karijere.

 1. Mogu li se usporediti Hrvatska i Ruska liga?

Ono sto vam ja mogu reci je da se igra drugačiji nogomet nego u Hrvatskoj. Igra se više bazira na taktičkoj disciplini i fizičkoj spremi, dok se u Hrvatskoj igra bazira na brzini i tehnici.

 1. Jesi li uvijek vjerovao u svoj uspjeh? Jel’ nekad bilo trenutaka kada si planirao objesiti kopačke o klin kao većina tvojih vršnjaka iz Posušja?

Uvijek sam vjerovao u sebe. Ne bi bio tu gdje jesam da nisam vjerovao. Naravno, bilo je trenutaka kada vam je svega preko glave pa razmišljate čak i o tome da prestanete igrati ali sve je to bilo u nekom afektu kada ste iznervirani i ljuti ali brzo se smirite i nastavite gdje ste stali jer čemu uništiti sve ono što ste od malena gradili.

 1. Što je po tvom viđenju ključ uspjeha?

Prije svega zdravlje onda sve ostalo rad, karakter, sreća, motiv, talenat…

 1. Tko je najviše utjecao na tvoju karijeru?

Na moju karijeru najviše je utjecala moja obitelj odnosno moji roditelji koji su vjerovali u mene. Također utjecaj su imali i moji dosadašnji treneri.

 1. Mlad si i perspektivan igrač. Kakvi su planovi za budućnost?

Prije svega plan mi je dobro se odmoriti i oporaviti od ozljede koju sam dobio pred sam kraj sezone i naravno volio bih ostati u Orenburgu još najmanje jednu godinu i igrati s Orenburgom premier ligu. Poslije toga tko zna…

 1. Bliži se svjetsko prvenstvo u Rusiji. Kakva je prognoza za hrvatsku? Hoće li ruska klima utjecati na igru vatrenih?

Hrvatska ima, kako i sami znate, jako dobru momčad. Nadam se da će baš u Rusiji napraviti neki zapažen rezultat. Klima u Rusiji za vrijeme svjetskog prvenstva bit će ista kao kod nas tako da mislim da neće bitno utjecati na igrače.

 1. Obzirom da su tvoji nastupi iz dana u dan sve zapaženiji i bolji, vidiš li se na popisu izbornika hrvatske reprezentacije u budućnosti?

Reprezentacija je san svakog igrača. No, treba biti realan. Trenutno je puno dobrih igrača u reprezentaciji koji igraju u boljim klubovima nego što je Orenburg. Moje je da radim i treniram kao do sada pa ćemo vidjeti što će donijeti budućnost.

 1. Pratiš li kroz medije nastupe HŠK Posušja i što misliš o trenutnom stanju u klubu?

Pratim, naravno. Sve su to nekad bili moji suigrači, danas prijatelji. Želim im svu sreću i da napokon uđu u veći rang jer to zaslužuju. Velike pohvale navijačima i upravi koji rade jako dobar posao u klubu.

 1. Već sada si zvijezda i uzor našim mladim igračima. Što bi im poručio?

Nikada ne odustajte od onoga što volite, vjerujte u sebe, budite uporni i iskoristite prilike koje se pružaju.

 

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.