SIP uveo novinu prilikom glasanja: “Obrate pozornost u suprotnom vaš glas neće vrijediti”

U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom SIP-a.

Na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. oktobra CIK uvodi štembiljanje glasačkih listića štembiljom sa oznakom svakog posebnog biračkog mjesta.

Listići će se štembiljati i potpisivati od člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića.

Na taj način spriječit će se manipulacija da se u glasačkoj kutiji nađe listić koji nije izdat na tom biračkom mjestu.

Važno je da glasači obrate pažnju da se pri izdavanju listići štembiljaju i potpišu od člana biračkog odbora, jer u suprotnom glas neće vrijediti ako na listiću bude nedostajao štambilj i potpis člana biračkog odbora. Tek nakon toga birači zadužuju listić i ulaze u glasačke kabine.

Također, tokom procesa glasanja kabine će drugačije biti okrenute nego do sada te će se vidjeti leđa glasača ali će i dalje biti zaštićena tajnost glasa.

Iz CIK-a su naglasili da se ovom promjenom sprječava fotografiranje i eventualne zloupotrebe zamjene izdanog listića nekim drugim listićem.

Povodom predstojećih Općih izbora CIK je objavio i edukativni video u kojem je objašnjeno kako teče proces glasanja na biračkim mjestima, odnosno koje sve korake morate proći da bi ste obavili glasanje.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.