Skočila cijena “stolice” u svadbenim salonima

Cijena “stolice” u svadbenim salonima u Hercegovini u prosjeku je skočila za 5 maraka.


Rezultat je to inflacije i brojnih poskupljenja svih namirnica koje su ugostitelji dužni pripremiti za svadbene večere koje dogovore s mladencima. Izbora jednostavno nije bilo budući da je sve “otišlo gore”.

Potvrđuje nam to i predsjednik Udruge vlasnika svadbenih salona Županije Zapadnohercegovačke i direktor Hotela Bigeste iz Ljubuškog Stjepan Primorac.

“Cijene su u travnju, dolaskom nove svadbene sezone skočile i mislim da nema ni jedna svadbena sala u Hercegovini koja nije podigla istu. U prosjeku je to skok od 5 maraka po stolici, a možda u pojedinim salama i više ili manje”, kaže Primorac za Hercegovina.info.

No, nekim mladencima ostaju stare cijene.

“S onima s kojima je dogovoreno i potpisano po starim cijenama primjerice prije godinu dana ili ranije, ostaje dogovorena cijena. To jednostavno mora biti tako bez obzira jesmo li mi tu u minusu. Mi u našem hotelu možemo garantirati dogovorenu cijenu, a za ostale ne. Svakome ostaje na savjesti hoće li ispoštovati dogovoreno ili dovesti mladence pred svršen čin i reći im  kako je sada druga cijena”, ističe.

Iako mladencima koji se spremaju za organizaciju svojih svadbenih veselja to i nije baš najradosnija vijest, ugostitelji su bili primorani na ovaj korak.

“Neizbježno je bilo povećati cijenu. Sve je poskupjelo, a naročito prehrana. Primjerice janjetina se plaćala 12 maraka po kilogramu, a sada je ona 16, ulje je bilo 2,50 marke, a sada je 5,50. Po starim cijenama mi praktički ne bi imali ništa, no ono dogovoreno se ponavljam mora ispoštovati bez obzira je li ta svadba ove ili možda 2023. godine”, kaže sugovornik.

Kada je riječ o prosječnoj cijeni “stolice” u Hercegovini ona ovisi od sale do sale.

“Cijene se uglavnom kreću od 50 do 65 maraka, iako negdje ima i niže od 50 maraka, ali takvih nema puno. No, to ovisi od ugostitelja do ugostitelja. Netko primjerice ima svoje proizvode poput vina, pa ima prostora ostaviti nešto nižu cijenu, u nekim krajevima Hercegovine je sve jeftinije poput radne snage, pa je onda i cijena jeftinija, a netko jednostavno svoju kvalitetu usluge cijeni više od drugih pa onda ima i najveću cijenu”, zaključio je Primorac.

2 komentara

 • Ja bi volio da je cijena stolice 500 KM.
  Taman bi se vratili onda sakaramentu.
  Možeš se besplatno vjenčati i to će za malo vremena biti IN.
  Ovo što se radi je davno napustilo zdravi razum.
  Nema ko ne pljačka jadne mladence.
  Ja se samo nadam da će se naći neko “hrabar” i razuman i reći i ono što misli a to je da je to čisto ludilo.

 • nisu samo jadni ,nego i “neznani”,a ne treba im se uzeti za osudu jer su mladi “vecina” ih nije imala od koga nauciti što je sakrament braka i stvaranje obitelji.ove generacije što danas žene roditelji su vecina kladionica ,birtija,mame igraonica,facebook,…od takvih kakvi ce mladi biti i DOBRI su kakvi su roditelji,i tako sve i crkva i drustvo-sve instant,sve light,a znamo sve što vrijedi gradi se na stijeni i treba ustrajnosti i truda.Onda bi i Sakramenti i slavlja bila drugacija,slavlja gdije bi bila RADOST,a ne krkanluk i pijanka,a dame ni d od dame(ne koristim ružne izraze).

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.