Slikar Bruno Bago autor je grba i zastave naše općine

Mnogi u Posušju prisjetili su se, 20 godina nakon njegove smrti, svoga slikarskog velikana Brune Bage (1948. – 1998.).

U gradu podno Radovnja priredit će se prigodno sjećanje i prikaz dijela njegovih slika koje su otputovale daleko u svijet među raseljene. O njemu je knjigu objavio posuški književnik Ivica Karamatić s kojim se družio tijekom života. Ivica je, među ostalim, zapisao kako će Bruno Bago po brojnim svojim slikama živjeti u mnogim hrvatskim domovima.

One “govore i pjevaju” o lijepom hercegovačkom kršu i svim zbivanjima iz dalekih vremena. Bago je vjerno i majstorski oslikao ljepotu hercegovačkoga kamena i svekolikog hercegovačkoga znamena.

O djelima pok. Bage pisao je i novinar Tihomir Begić ističući kako su Bagini motivi – ognjište, stolac tronožac, pura i lučnica, kruh ispod sača i pored njega nož “zukinovac”, crno vino, brkati Hercegovac s košuljom zasukanih rukava – oni koji najslikovitije govore o jednom vremenu kojeg je sve manje i u Hercegovini i kojeg se sa sjetom prisjećamo.

Naglasio je kako je Bago ovjekovječio idilu iz teškog života odvažnog hercegovačkoga čovjeka uvijek spremnog za životnu borbu.

Službeni grb i zastava Posušja njegovih su ruku djelo, znameni s kojima se Posušani identificiraju i prepoznaju. Ogranak Matice hrvatske Posušje i Gradska knjižnica planiraju ovoga ljeta prirediti sjećanje na vrsnog slikara na lokaciji Grgino guvno podno povijesnog brda Nečajno. Posušje će se ovoga ljeta u “Posuškom litu” prisjetiti godišnjice imena Posušje zapisanoga prvi put u dokumentima daleke 1378. godine.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.