Snježno nevrijeme praćeno orkanskom burom paraliziralo Hrvatsku

Snježno nevrijeme praćeno olujnom i orkanskom burom paraliziralo je Hrvatsku. Dalmacija je već dvadesetak sati odsječena od ostatka Hrvatske jer kroz Liku nema otvorenog prometnog pravca s juga prema unutrašnjosti i obrnuto – zbog nanosa snijega, udara vjetra i prepriječenih vozila.

Mnogi su putnici ostali zarobljeni u vozilima i spašavali su ih pripadnici HGSS-a i ostalih dežurnih službi. Svi smještajni kapaciteti u ličkim mjestima popunjeni su pa je velik broj ljudi morao prenoćiti u sportskim dvoranama, vrtićima i drugim objektima pripremljenima za prihvat putnika, javlja HRT.

I dalje zatvorene ceste između unutrašnjosti i juga zemlje

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom, povremeno s olujnim i orkanskim udarima u priobalju, i dalje nema slobodnog cestovnog pravca ni za jednu skupinu vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto.

Hrvatski autoklub (HAK) upozorava da je u tijeku zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije te vozače moli za strpljenje.Državna cesta DC50 Gračac-Sveti Rok otvorena ja samo za osobna vozila radi izvlačenja vozila iz Gračaca i dalje uključenje na autocestu A1 u smjeru Zagreba.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega): dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje; državna cesta DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Gračac-Knin; dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra); državna cesta DC25 Korenica-Lički Osik; državna cesta DC27 Gračac-Obrovac; državna cesta DC42 u mjestu Poljanak; državna cesta DC50 Gračac-Gospić; (zbog snježne vijavice), državna cesta DC52 Špilnik-Korenica; državna cesta DC25 Gospić-Karlobag; državna cesta DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo; državna cesta DC218 Bjelopolje-Donji Lapac; državna cesta DC 429 Selište Drežničko-Prijeboj; državna cesta DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin; županijska cesta ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo); ŽC5062 Lič-Lukovo; ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko.

Samo za osobna vozila otvorene su: dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice; Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja; državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; Paški most.

Jak vjetar

Na dionici Jadranske magistrale (DC8) Bakar-Novi Vinodolski, dionici autoceste A7 Draga (Rijeka Istok)-Šmrika, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće, lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za motocikle, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu s jednom osovinom (I.skupinu vozila).

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Isključivanje vozila iz prometa

Prometna policija povremeno isključuje vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

Moli vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna je zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru i Lici.

Sljemenska cesta zatvorena je sa zagrebačke strane od Blizneca prema vrhu.

Zbog vjetra, u prekidu su: trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen; katamaranske linije: Pula-Zadar, Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split; brodske linije: Zadar-Preko, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar.

Na graničnom prijelazu Tovarnik čeka se u teretnom prometu 4 sata na ulazak u zemlju.

DHMZ: Na Jadranu jaka i olujna bura

U unutrašnjosti oblačno, povremeno uz slab snijeg, češći u gorju. Na Jadranu promjenjivo oblačno uz mjestimičnu kišu ili pljuskove, uglavnom u Dalmaciji, a na sjevernom dijelu, većinom podno Velebita, može biti snijega nošenog jakim vjetrom, prognozira za ponedjeljak Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita u prvom dijelu dana na udare i orkanska, a na krajnjem jugu umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura od -1 do 4, na Jadranu od 6 na sjeveru do 13 Celzijevih stupnjeva na jugu.

Uz loše vremenske uvjete, pravo je čudo da nije bilo više teških prometnih nesreća. Dogodile su se dvije, a u jednoj je – nažalost – poginuo vozač.

Riječ je o vozaču autobusa albanskih registracijskih oznaka, koji se prevrnuo na autocesti kod čvora Brinje. Još jednoj osobi iz te nesreće ugrožen je život. Svi ozlijeđeni zbrinuti su u bolnicama u Karlovcu i Ogulinu.

U Lici je s ceste sletio još jedan autobus, i to pokraj Korenice. U toj je nesreći – srećom – nastala samo materijalna šteta, a vozač kaže da je za sve kriva bura.

Uz takve vremenske uvjete, pravo je čudo da nije bilo više teških prometnih nesreća. Dogodile su se dvije, a u jednoj je – nažalost – poginuo vozač.

Riječ je o vozaču autobusa albanskih registracijskih oznaka, koji se prevrnuo na autocesti kod čvora Brinje. Još jednoj osobi iz te nesreće ugrožen je život. Svi ozlijeđeni zbrinuti su u bolnicama u Karlovcu i Ogulinu.

U Lici je s ceste sletio još jedan autobus, i to pokraj Korenice. U toj je nesreći – srećom – nastala samo materijalna šteta, a vozač kaže da je za sve kriva bura.

1 komentar

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.